DISTRIBUIȚI

Azi, mai mult ca oricând, aduc Rugă de Mulțumire Sus pentru privilegiul de a fi primit darul vieții de la ea, scumpa mămica mea.
Azi, mai mult ca oricând, o simt parte din mine, sunt respirație din resirația ei, suflet din sufletul ei. Tot ce am mai frumos, mai bun în mine, din ea a răsădit, de la ea am moștenit, de la ea continui să învăț.
Azi, mai mult ca oricând, mi-e dor de ea, mămica mea. Mă uit în oglindă – o găsesc în ovalul feței, forma degetelor, timbrul vocii și maniera de exprimare, ce mi le-a dat dăruit… Mi-aduc aminte, în copilărie toți îmi spuneau, că sunt leit tăticu, iar eu tare vroiam sa fiu frumoasă ca mămica. Și tata era un chipes bărbat, eram tare mândra de el, și totuși, fetiță fiind, aveam etalonul meu de frumusețe – MAMA, unica cea mai frumoasă, caldă și luminoasă ființă pe pamânt… Un bun prieten de-al tatei mă intrebase pe vremea primilor mei anișori:
– Cu cine semeni?
– Cu mămica, fulger dadusem răspuns.
– Aaaa, ești, așadar, fata babei?
– Nu, mă rectificam eu în viziunea poveștii lui Creangă, sunt fata moșneagului, harnică și cuminte.
– Deci, semeni cu tata?
– Nu, sunt ca mămica….
– Așadar, ești fata babei? o lua de la capăt amicul tatei, iar eu mă frământam, cum să fac să fiu și una, și alta….
Azi, mai mult ca oricând, mă iau regretele pentru infinitele greseli, neascultări, uitări, neglijări față de mămica. Că nu îi sunt mereu alături, că nu îi fac un trai mai decent, că nu am mers cu ea în călătorii, că nu …,că nu… nu….. IARTĂ-MĂ, MĂMICA, pentru toate și tot…
Azi, mai mult ca oricând, îi mulțumesc pentru că mi-a dăruit în astă lume un suflet-geamăn, sora-soare Lica-Angelica. Și soțul, și cumnatul, mereu pun aceeași întrebare retorică: ce magie a presărat mămica în educația noastră, că NICIODATĂ nu ne-au văzut supărate, certate? Că nu există o zi în care să nu ne fi auzit, cel putin la telefon, dacă nu ne vedem, să aflam cine și cu ce respiră… Nimic mistic – doar IUBIRE a revărsat la rădăcina creșterii noastre MĂMICA NOASTRĂ.
Despre Ecaterina Atanasov se spune că este Doamna Limbii Române.
În acest an încununează 51 ani de activitate profesională pe altarul pedagogic, la locul de baștină.
Este mama spirituală a zeci și zeci de generații de elevi sângerieni, în sufletul cărora s-a zidit o viață, oferindu-le cele mai frumoase lecții de iubire de neam, limbă, frumos, demnitate și omenescu! De când mă știu, aud spunându-mi-se cu evlavie – aveți o mămică nepereche, ea e și pentru noi ca o mamă – e mama mea, și a mea, și a mea, și a mea! Mămica are o familie mare cu mulți copii prin foștii elevi!
Azi, mai mult ca oricând, aduc împreună cu familia noastră plecăciuni de mare recunoștință tuturor Domniilor Voastre, celor care o aveți la suflet, în candela inimii și îi sunteți aproape, deseori mult mai aproape, decât am fi trebuit să fim noi, fiicele ei…
Vă mulțumim pentru prețuirea, respectul ce i-l manifestați: de la onorul cu care rostiți sincerul BUNĂ ZIUA! SĂ TRĂIȚI, DOAMNĂ PROFESOARĂ! când o întâlniți în stradă, sau când îi trimiteți scrisori de dor și treceți neapărat pragul școlii și, mai des, cel al casei, ca să o îmbrățișați când veniți ACASĂ. Vă mulțumim pentru noianul de mesaje calde de felicitare la sărbători, ce radiază pe chipul ei în curcubee de lumină. Vă mulțumim că îi încredințați confidențele voastre, îi împartașiți din speranțele, bucuriile, regretele, pasiunile, fericirile vieții, îi cereți sfatul, vă oferiți în ajutor, deși nu vi-l cere. Mămica trăiește cu împlinirile voastre, suferă durerile voastre, caută soluții pentru reușita voastră…
Oare există medalii sau alte distincții mai valoroase, decât cele manifestate prin atașamentul de profundă considerațiune? Mămica aceste comori le are la portofoliul vieții – iubirea, admirația, respectul, recunoștința voastră, celor care știu cât de frumoasă este lumea spirituală a Distinsei Doamne Profesoară, Omului Ecaterina Atanasov!
Azi, mai mult ca oricând, ROG BUNUL DUMNEZEU să ne o ocrotească, să o dăruie cu sănătate și iar sănătate!
Să ne strălucească pe cerul vieții mereu, mereu, mereu!
LA MULȚI ANI, MĂMICA!
DINCOLO DE CUVINTE, TE IUBIM!
În numele familiei semnează fiica Mariana, alături de fiica Angela, ginerii Anatol și Vladimir, nepoții Marian, Dan și Teodor