Marea Unire din 1918 a fost și va rămâne cea mai importantă filă a istoriei românești. Acest proces istoric, reprezintă un moment de cotitură pentru poporul român în care au fost reunificate toate provinciile istorice precum Basarabia la 27 martie, Bucovina la 28 noiembrie și Transilvania la 1 decembrie cu țara mamă-“România’’.În urma acestui eveniment istoric se formează statul național unitar român.
Marea Unire din 1918 a fost rezultatul unor evenimente complexe în Europa de Est în perioada Primului Război Mondial. Printre cauzele principale sunt incluse:
Destrămarea Imperiului Austro-Ungar și Otoman, care au fost înfrânte în Primul Război Mondial au permis ca teritoriile române din acele zone precum Transilvania, Banat și Crișana să fie supuse schimbărilor teritoriale.
Apariția renașterii idealului național, în care populația română dorea unitate națională, autonomie și libertate. Această cauză a jucat un rol important în favoarea Unirii.
Declarația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, a reprezentat unul din momentele cheie pentru renașterea națională prin care reprezentanții românilor din Banat, Crișana și Transilvania au adoptat o declarație de unire cu România.
S-au făcut schimbări politice și sociale în Europa și în România ceea ce a contribuit mult la provinciile române.
Citiți continuarea în ziarul Ecoul nostru sin 01 decembrie 2023.