DISTRIBUIȚI

Sâptămâna trecută angajații din domeniul învățământului au consemnat în mod festiv sărbătoarea lor profesională în localul Casei de cultură „N. Iorga”. La eveniment au participat cadre didactice, Președintele raionului Vasili MARANDIUC, vicepreședintele Ion CEBOTARI, șeful – adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat Ion BÎRSANU, primarii comunelor, colaboratorii și angajații Direcției raionale Educație, funcționarii Aparatului Președintelui raionului și ai structurilor desconcentrate.
Cu pietate, cu stimă și respect, cu sentimente de afecțiune au fost elogiați pedagogii în cadrul sărbătorii festive. Cei prezenți la festivitate s-au relaxat plăcut admirând programul de concert prezentat de talentații Valeriu și Anastasia RUSU, ansamblul de dansuri „Brîulețul” din Cubolta, soliștii Valeriu CEOBANU, Cristina GOLBAN și Diana MORARU, ingenioșii și inegalabilii din Trupa „Do Re DoS” din Chișinău.
O zi ca toate celelalte…O sărbătoare prea mult obișniută pentru mulți. Ziua Profesorului, a acelui care are inimă smulsă din soare pentru a împărți căldura sufletului cu copilul, a celui ce s-a transformat în izvor de cunoștințe, cel ce formează sufletul uman, semănându-l cu lumină, cel ce pătrunde, dă vibrații, dă glas celor mai tainice și gingașe coarde ale inimii de copil, a celui care a crescut atât omul de la plug, cât și cel ce cântă ori tratează oameni, pilot ori conducător de țară.
În mileniul nostru grăbit, multe nu reușim să facem, dar găsim timp să recunoaștem că trăim într-o țară cu dascăli minunați, unde responsabilitatea, vocația, respectul, dragostea pentru copii e cartea lor de vizită. Nu ne putem imagina nici măcar pentru o clipă modul în care ar arăta școala fără de Ei, oamenii care aduc echilibrul și cunoașterea în sufletul fiecărui copil. Semințele vorbelor înțelepte încolțesc în Credință și Speranță, aduc Iubire unde e ură, Adevăr unde e minciună, Mângâiere unde e durere. Lumina cuvântului de eri semânat aprinde mii de luminițe pământul însetat.
Educarea unui copil reprezintă o muncă foarte dificilă, chiar sisifică, mai ales prin faprul că rezultatele se culeg mult mai târziu. Pentru a obține performanțe în acest domeniu, trebuie să nu-ți pierzi verticalitatea, să faci față situațiilor, reformelor, problemelor sociale. Fire cumpănită, modestă, sinceră, hotărâtă, profesorul promovează educația calităților pozitive omenești, fiind catalizatorul Adevărului și Demnității, al Frumosului spiritual. Prin menirea predestinată și rostul său, profesorul este lumină, izvor ce nu seacă, indiferent de circumstanțe.
Casa raională de cultură este neîncăpătoare la început de octombrie, când pe frunze cade nuanța aurie, iar în văzduh adie aroma dulce-amăruiea gutuilor și crizantemelor. Când pe frunzele calendarelor este scris cu litere mari evidențiate- 5 octombrie-Ziua Pedagogului.
Dascălii și educatorii veniți din toate localitățile raionului, liminoși la chip, au fost răvășiți de un program ingenios pregătit. Nu e o figură de stil ci un adevăr ce l-au remarcat mulți din cei prezenți…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 37

În poză: fiți siguri că semințele de înțelepciune, pe care le-ați presărat neostenit în sufletele discipolilor, își vor găsi acel sol fertil și neapărat vor înflori peste ani