Săptămâna precedentă în localitățile raionului au fost celebrate sărbătorile naționale Ziua Independenței și Limba noastră cea Română. Cu acest prilej au fost desfășurate diverse activități cultural-artistice, care contribuie la cultivarea spiritului și a valorilor naționale, a dragostei față de neam și graiul matern. Programul festivităților a fost variat.
La Sângerei manifestările festive au demarat cu depunere de flori de către reprezentanții administrației publice locale, serviciilor publice desconcentrate, instituțiilor de învățământ, sănătate și întreprinderilor din oraș.
Limba română este măreață și fascinantă. Acest grai în care poeții și-au făurit trăirile, în care muzica și-a găsit dorurile, în care simțirile, gândurile, idealurile capătă formă, este fără doar și poate simbolul care ne unește peste timp, un simbol fără granițe, fără bariere.
31 August este ziua în care se cuvine să celebrăm limba română, căci este ziua națională dedicată acesteia, perioada în care toți cei ce simt, gândesc și vorbesc limba română, indiferent de colțul lumii în care se află, aduc un omagiu liantului ce i-a desăvârșit, format și șlefuit.
În dimineața zilei de 31 august curent, cetățenii orașului Sângerei au fost invitați la o suită întreagă de manifestări culturale.
Activitățile au demarat cu un miting solemn consacrat sărbătorii naționale Limba Noastră cea Română. La bustul Marelui EMINESCU, locul tradițional de marcare a acestei sărbători, s-au adunat conducători și funcționari al Consiliului raional, Primăriei orașului Sângerei, cadre didactice și elevi din raion.
Evenimentul a fost moderat de inegalabilii și talentații prezentatori, soții Valeriu și Anastasia RUSU, care afirmau că: „Limba română este atât de măreață și fascinantă! Acest grai în care poeții și-au făurit trăirile, în care muzica și-a găsit dorurile, în care simțirile, gândurile, idealurile capătă formă, este fără doar și poate simbolul care ne unește peste timp, un simbol fără granițe și bariere.
Limba română trebuie să servească drept armă pentru promovarea culturii noastre. Să cântăm în limba noastră, să iubim în limba română!”
Suntem datori să omagiem, să celebrăm graiul strămoșilor, ai propriei conștiințe ce solidarizează inimile, căci „a vorbi despre limba română este ca o sfântă duminică.”
În mesajul de inaugurare a festivității, Primarul de Sângerei, Gheorghe BRAȘOVSCHI, a spus că în patrimoniul spiritual al neamului sunt multe daruri moștenite de la înaintași, însă cel mai mare dar este limba națională în care ne exprimăm identitatea, comunicarea între generații, în care chemăm pe Dumnezeu în rugăciune, în care descriem frumusețile locurilor natale și ale sufletului: „ Sărbătoarea națională Limba Noastră cea Română trebuie să devină o sărbătoare a tuturor, iar cunoașterea, vorbirea limbii să devină o necesitate firească a celor peste 50 naționalități care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova pentru a le da posibilitatea să se încadreze cât mai plenar în viața economică, culturală și politică a țării. Respectul față de limba oficială a țării este un indiciu al nivelului intelectual și al demnității umane și naționale. De aceea este de datoria noastră să ne iubim limba și neamul. Semnificația acestei sărbători naționale rezidă din cultura și tradițiile seculare ale poporului, din dorința de a trăi într-o lume modernă și civilizată.”…
Continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 31 din această săptămână