Cine de cine are mai multă nevoie – politicienii de cetățeni sau cetățenii de politicieni?
Cetățenii reprezintă acea mașinărie de votare fără de care politicienii nu pot ajunge în jilțurile Puterii.
Întrebarea-i gratuită. Viața cetățenilor nu prea are puncte de confluență cu a politicienilor, cu excepția acelor momente când cetățenii merg la urne ca să-și dea votul. Ei măcar această datorie o au în comparație cu politicienii, care nu au niciuna.
În socialism și comunism, politicienii nu corespundeau interesului clasic al cuvântului. Atunci exista nomenculatura ereditistă – ea se înmulțea din proprie substanță, fără vreo contribuție a democrației. De altfel, această democrație lipsea cu desăvârșire. Despre exercițiul democratic cetățenii au aflat abia după căderea comunismului. Dar și acest exercițiu a fost transformat treptat doar într-o tentativă jalnică de a cerși sufragii de la oameni.
Comunismul- această monarhie, bazată pe fariseism și duplicitate, a cedat locul democrației, care, la rândul ei, în condițiile Republicii Moldova, s-a dovedit a fi fără niciun rost. Comunismul, monarhia comunistă nu au sucombat. Anume din această cauză a fost posibil ca pe tron, tocmai opt ani, să urce un Tătuc capabil, ca și în comunism, să-i țină pe toți într-o supușenie, plină de teamă. De ce V. Voronin nici nu vroia să audă atunci de un alt Președinte? Probabil, nu-i venea a crede că, prin votul acestor cetățeni, mai ieri slugarnici și depersonalizați, a fost nevoit să cedeze sceptrul ce-i părea veșnic.
De-a lungul anilor, basarabenii au văzut destui astfel de tătuci- îndeosebi, la Moscova, dar și la Chișinău. Practicile lui le continuă astăzi fostul coleg de partid, actualul președinte, Igor Dodon, care seamănă cu un curcan roșu, de pe un soclu la fel de roșu, care se-nfoaie-îmbârzoaie la trecători…
Obișnuiți cu ferocitatea monarhilor sovietici, basarabenii, după ce au apreciat aptitudinile pe o scurtă perioadă de timp de aflare la putere a democraților, s-au dezamăgit și i-au votat din nou pe aceiași monarhi. Iată ce înseamnă a te obișnui cu teroarea, a uita sau a nu mai ști cu desăvârșire ce înseamnă Libertatea.
Adriana Chira, studentă, facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării