La finele săptămânii trecute în satul Heciul Vechi a avut loc lansarea unei cărţi noi,unice despre istoria satului- Monografia „Din istoria satului Heciul Vechi”, autori Constantin şi Maria Bogdan. Monografia dată, recent editată este cartea care te deşteaptă şi ea a fost motivul întâlnirii de suflet a unui cerc larg de oameni, iubitori de adevăr istoric şi de cuvântul artistic. Lansarea a avut drept generic: Cartea -corabie şi destin.
Cu drag au deschis uşa evenimentului echipa Revistei „Literatura şi Arta”, împreună cu Doina Dabija, administraţia raionului reprezentată de vicepreşedintele Ion Bîrsanu, echipa Direcţiei Educaţie, împreună cu Ion Roşca, Secţia raională de Cultură cu Valeriu şi Anastasia Rusu, prietenele de creaţie şi de cuvânt artistic Ecaterina Atanasov şi Tamara Gumovschi, soţii Luţcan, editorii Marcela şi Mihai Armanca din România, foştii elevi şi sponsorii Monografiei, ca Vladimir Joian şi colectivul profesoral. Fiecare dintre ei au adus laudă scrierii monografiei, transmiţând câte un mesaj-filă de nouă istorie, care nu pleacă cu timpul. Au făcut-o îndemnaţi prin străduinţele şi creativitatea moderatoarelor festivităţii , Natalia Vasilica şi Angela Smochină.
„La Heciul Vechi, la Heciul Vechi, oamenii au parcă un fel anume şi frumuseţile de-aici nu au perechi în satu-acest, cel mai frumos din lume…”Aceste cuvinte ale regretatului Nicolae Dabija deschid monumentală monografie, o incursiune în istoria satului Heciul Vechi. Este un studiu apărut la editura Arcadia Media, semnat de profesorii Bogdan, şi binecuvântat de Nicolae Dabija, care avea în gândurile sale şi în vreri să fie prezent la lansare.
Evenimentul de lansare a fost binecuvântat de părintele Ioan Gusin, parohul Bisericii din localitate şi bun prieten al familiei Bogdan.
„Este o muncă titanică depusă în paginile acestei monografii. Ar fi bine că fiecare bibliotecă şcolară să aibă această carte. Prea ascultători şi cuminţi, profesorii Bogdan la vârsta anumită, s-au retras din munca în şcoală, dar au rămas înscrişi în frământul şcolii şi al satului prin lucrul de creaţie şi de studiere scoţînd la lumină Monografia şi alte cărţi care urmează să vadă lumina tiparului a apreciat Ion Roșca de la Direcția Educației”. Şi scriitoarea Nina Josu, prezentă la eveniment, a apreciat prin admiraţie sinceră, cât de falnic este satul că s-a văzut cu această monografie. S-a scos la lumină faţa sfântă a străbunilor. Doresc mult pentru satul meu de baştină, unde mă retrag vara o astfel de monografie. S-au făcut mai multe încercări de scriere a istoriei vetrei noastre. O asemenea carte, încă nu le-a reuşit consătenilor mei. Vă admir cu drag pentru această sfântă şi mare lucrare. Bravo satului de ce oameni are şi autorilor care au reuşit” a apreciat scriitoarea.
Continuarea citiți în n.22 din 4 iunie 2021