La Sângerei s-a marcat Ziua Memoriei și a Recunoștinței

La Sângerei s-a marcat Ziua Memoriei și a Recunoștinței

39
DISTRIBUIȚI

În 1992 în Transnistria a fost  un război crunt, început de Rusia împotriva tânărului stat Republica Moldova pentru că cetățenii acestei țări, odată cu trecerea la alfabetul latin, arborarea tricolorului și refuzul Chișinăului de a oficializa limba rusă, îndrăzniseră să spere la o Reuniune apropiată cu Patria-Mamă, România.

Rusia nu are de gând să-și scoată armata din Transnistria nici astăzi, problema transnistreană râmă –

nând și acum, 32 de ani de la declanșarea războiului de pe Nistru pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova, un „conflict înghețat”. În acel conflict armat care a durat câteva luni și-au pierdut viața circa 400 de cetățeni, aproape 1200 au fost răniți, s-a soldat și cu persoane dispărute, inclusiv din rândul populației civile.

Separatiștii au fost susținuți deschis de Armata a 14-a a Rusiei, cu un efectiv de peste șase mii militari, ofițerii ruși fiind implicați nemijlocit în lupte, iar unități militare rusești și muniții continuă să se afle și azi pe teritoriul din stânga Nistrului.

Cu prilejul împlinirii celor32 de ani de la declanșarea războiului pe Nistru, conducerea raionului, a Primăriei orașului Sângerei, primari ai comunelor din raion, veterani, colaboratori ai Inspectoratului de Poliție Sângerei, reprezentanți ai administrației publice locale, șefi ai secțiilor și direcțiilor Consiliului raional, instituțiilor de stat, cetățeni de rând au participat la un marș în memoria celor căzuți. La Monumentul „Pietate” victimele acelui război sângeros au fost comemorate. Evenimentul a debutat cu recitalul regizorilor și prezentatorilor, Anastasia și Valeriu Rusu.

În cadrul ceremoniei, a fost ținut un minut de reculegere. La eveniment au mai participat, printre altele, președintele raionului Cristian Cainarian, vice președinții Ivan Cebotari și Vera Serbușca, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat Igor Curcă, președintele subdiviziunii teritoriale a Uniunii Naționale a veteranilor războiului de pe Nistru Octavian Banaru, primarul orașului Sângerei și satului Vrănești Arcadie Covaliov și vice primarul Andrei Cucoș, șeful secției Administrativ- militare Eugeniu Gorodenco, șef – interimar al Inspectoratului de Poliție Sângerei Mihai Banaru, președintele Uniunii Combatanților din Afganistan Dumitru Scoropat, președintele Biroului permanent al veteranilor de război a Inspectoratului de Poliție Sângerei Nicolae Malanciuc. Protoiereul Marcel Dodu a oficiat un parastas de pomenire a celor 7 bravi ostași sângereieni căzuți pe câmpul de luptă. Au fost onorați cu plecăciuni de respect și recunoștință participanții la conflictul armat de pe Nistru. Ei au fost onorați prin mesaje de recunoștință exprimate de cei prezenți la ceremonie. Octavian Banaru, a ținut să menționeze: „Statul nostru de asemenea a trecut prin clipe de grea cumpănă pentru a obține independența și suveranitatea. Generațiile viitoare, dar mai ales politicienii de azi și de mâne au obligația morală să țină cont de jertfa supremă adusă pe altarul țării de acești eroi ai neamului – bravii urmași ai lui Stefan cel Mare și sfânt, ai domnitorului, care cu adevărat a iubit Patria, care a luptat cu dușmanii acestui popor, care cu binecuvântarea Bunului Dumnezeu a obținut multiple victorii asupra vrăjmașilor, care a pus una din pietrele de temelie în fundația independenței Țării Moldovei, spunând: Moldova nu e a mea și nici a voastră nu e, ci a urmașilor voștri si a urmașilor – urmașilor voștri în veacul vecilor…

De aceia Independența țării trebuie să fie prețuită și păstrată etern ca un dar de sus la fel ca și memoria celor care au luptat pentru dânsa. Camarazilor de arme care si-au îndeplinit cu BRIO datoria ostășească și au supraviețuit, le doresc să fie sănătoși, să fie uniți, să nu piardă optimismul, să servească mereu exemplu de bărbăție, patriotism și devotament.

 Autorităților statale le doresc să nu uite de sacrificiul adus pentru Patrie de actualii veterani în îndepărtatul an 1992, să le asigure suportul respectiv pentru o viață decentă. Actualmente veteranii beneficiază de anumite înlesniri, însă  la cest capitol mai sunt rezerve. S-au scurs de acum 32 de ani, s-au schimbat multe condiții și circumstanțe ale vieții cotidiene, de aceia sperăm că, doleanțele veteranilor vor fi auzite, facilitățile existente vor fi ajustate, iar autoritățile o șa reacționeze promit și adecvat întru soluționarea problemelor existente prin care trec veteranii.

   Vreau să aduc multă apreciere, respect și sincere mulțumiri autorităților administrației publice raionale și locale din raionul Sângerei pentru suportul acordat organizațiilor de veterani întru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Memoriei, petrecerea competițiilor sportiv-patriotice, precum și a altor măsuri pe parcursul anului.

 Vă doresc tuturor pace, sănătate, bunăstare, prosperitate și fericire.

 Sper și doresc, ca orice probleme, care apar în relațiile dintre oameni, popoare sau state, să fie rezolvate numai pe cale pășină și civilizată, să nu fie niciodată substituite de schimb de focuri distrugeri și jertfe umane.”

 De cuvinte de recunoștință s-au bucurat combatanții și din partea lui Cristian Cainarian, care la fel a apreciat sacrificiul ostașșilor pe câmpul de luptă, într-un război, care a marcat nașterea și devenirea statului independent Republica Moldova. „Astăzi, marcăm Ziua Memoriei și Recunoștinței, totodată, marcăm vitejia și curajul celor care, când au sunat sirenele, au mers la datorie să-și apere țara, au mers ca bravi feciori ai neamului și ne-au asigurat pacea.

Stimați participanți ai conflictului armat pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Moldovei, din numele Consiliului raional și al meu personal vă doresc multă sănătate, liniște sufletească, prosperare, bucurii de la cei dragi, pace. Sunteți cei care ați contribuit  nemijlocit la apărarea integrității suveranității și independenței Republicii Moldova, cu cinste și demnitate, unii, chiar și cu prețul vieții. Suntem astăzi aici pentru a face auzit mesajul nostru că ne dorim cu toții să trăim într-o lume fără de războaie, ne dorim să muncim pentru prosperarea raionului, țării și să ne continuăm cu drag viitorul nostru european.

Lecția războiului este grea. Ne forțează să-l privim drept în față. Lucrurile sunt clare. Este limpede că Rusia este agresorul și că Ucraina se apără. Înțelegem cu toții că e criminal să invadezi o țară, să ucizi oamenii ei, să anexezi ilegal teritorii ocupate.

Nu vrem ca războiul să se repete în casa noastră. Niciodată. De aceea, trebuie să ne cunoaștem istoria, să reținem lecțiile ei. Să respingem propaganda dușmănoasă, care ascunde adevărul și întunecă mințile oamenilor. Să ne păstrăm capacitatea de a judeca și de a vedea lucrurile clar.

Libertatea noastră este prețioasă – ea merită și trebuie apărată. Doar în libertate, viața omului este protejată. Suntem, așadar, pe deplin îndreptățiți să depunem toate eforturile pentru reîntregirea pașnică a țârii.”

Igor Curcă a vorbit emoționat în cadrul mitingului de comemorare: „Astăzi trecutul, prezentul și viitorul răsună în unison. În această zi de unitate și verticalitate a poporului nostru, ne aducem aminte și comemorăm pe cei căzuți la datorie, acei bravi ostași ai țării care, au stat la straja hotarului în conflictul de pe Nistru în anul1992. Cei care și-au dat viața, pentru ca noi, să avem o țară liberă și independentă.

Vă mulțumim Dumneavoastră, celor care stați în fața noastră, la acest eveniment. V-ați pus propriul piept și ne-ați oferit o Moldovă demnă și liberă. Apreciem la justa valoare eforturile Dvs. pentru a avea o țară  liberă și independentă, capabilă să devină un colț de rai, l care aspirăm fiecare dintre noi. Viitorul ne aparține și doar împreună putem continua acest proces de dezvoltare și modernizare a țării spre scopul care aspirăm și ne dorim să trăim, într-o Moldovă Europeană”

Mai apoi, Arcadie Covaliov a menționat: „A fost un război nedrept cu Rusia și, spre marele nostru regret, istoria se repetă… Trebuie să fim astăzi mai mult ca oricând uniți pentru a menține pacea în Republica Moldova, cât și în întreaga lume. Vă mulțumim pentru sacrificiul vostru de acum 32 de ani, pe câmpul de luptă. Apreciem contribuția fiecăruia dintre voi la construirea unei vieți mai bune în orașul raionul și țara noastră pe timp de pace. Știm că putem miza cu încredere pe veteranii de la Nistru, pe curajul și devotamentul acestora ca să pună umărul la rezolvarea problemelor. Avem, în persoana voastră, apărători de încredere, conducători de echipe și întreprinderi, patrioți curajoși.

Noi, autoritățile locale rămânem alături de veterani și de grijile lor. Sunt bucuros să vă anunț că zilele acestea, am reușit după mi mult de 30 de ani, să înveșnicim numele eroului nostru, Vitalie Rău. O stradă din oraș îi va purta numele. Vitalie Rău, a luptat în batalionul „Fulger”. Ne dorim și un bust în memoria eroului nostru. Tot la ședința recentă, am alocat din bugetul primăriei câte 500 de lei pentru veteranii diferitor războaie din raza primăriei.

Stimați veterani, Dumneavoastră rămâneți a fi pentru noi, modele de viață. Păstrând memoria luptelor de pe Nistru din anul 1992, ne asumăm solemn să nu admitem niciodată repetarea acestei tragedii.”

Au mai luat cuvântul Mihai Banaru, Nicolae Malanciuc Oleg Cernei, primarul comunei Pepeni, Vitalie Tabarcea șef Secția Administrație Publică a Consiliului raional.

Un grup de veterani au fost menționați cu Diplome de Gratitudine a Consiliului raional și medalii din partea Inspectoratului General de Poliție.

Este de datoria noastră să ținem aprinsă lumina recunoștinței i să pomenim numele eroilor.