La 9 mai cetățenii europeni vor sărbători pentru a 73-a oară ziua în care Robert Schuman, la 1950 ministrul de Externe al Franței, lansa celebra Declarație care i-a înscris numele în istorie, iar pe el însuși l-a consfințit drept unul dintre părinții – fondatori ai Europei unite. Mai mult decât atât însă, Declarația Schuman a condus la reorganizarea pașnică a Europei postbelice și, de facto, la apariția unei puteri economice și politice.
Astfel, deja în 1952, se anunță crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, cunoscută și ca „Europa celor Șase”, din care făceau parte Franța, Germania, Italia, Olanda, Luxemburg și Belgia. Este adevărat că a mai fost nevoie de trei decenii, de sute de mii de tratate și acorduri pentru ca, urmare a Tratatului de la Maastricht din 1992, Comunitatea Europeană, pe care o cunoaștem astăzi – o formă unică și fascinantă de organizare a statelor, dar și cu suficiente probleme, ca orice organism viu.
Aceste decenii de căutări și frământări, dar și alte decenii care au urmat după ele, este însuși esența Europei moderne. Un continent unde prioritate sunt viața umană și vocea civică. Tocmai de aceea au existat extinderi mai mari și mai mici ale Uniunii Europene, țări care au aderat din prima sau nu au aderat nici până astăzi, deși au existat multe încercări și nimeni nu se supără pe ei pentru aceasta. Fiindcă toți sunt liberi să aleagă.
Republica Moldova sărbătorește Ziua Europei din anul 2006. Moldova a primit statutul de țară candidată la UE în iunie 2022. Moldova este într-o nouă fază de relații cu Uniunea Europeană. Trebuie să conștientizăm că integrarea în Uniunea Europeană nu ține doar de Guvern, autorități, ține de țară în ansamblu, asta înseamnă că fiecare dintre noi are un anumit rol și o contribuție pe care trebuie să o facă în procesul de integrare europeană și cu cât mai inclusiv acest proces va fi, cu atât mai bine va fi pentru noi.
Ce va aduce aceasta și cum va influența viața cetățenilor moldoveni de acasă și de este hotare? Ce are de câștigat fiecare dintre noi și ce trebuie să facem pentru ca acest beneficiu să devină posibil. Cum se vor răsfrânge noile condiții asupra relației Republicii Moldova cu alte țări? Ziarul Ecoul nostru își propune să caute împreună cu Dumneavoastră răspunsuri la aceste și alte întrebări care frământă societatea în cadrul ciclului de materiale ” Doresc integrarea în Uniunea Europeană pentru că…
Aurelia Bîrsan, orașul Sângerei, lucrător bancar„…am să mă simt mai în siguranță acasă, deoarece UE este conceptul celui mai reușit Proiect de Pace în istoria Omenirii. Nu în zadar este deținătoarea Premiului Nobel pentru pace.
Uniunea Europeană ne unește prin diversitate pentru a reliefa valorile pe care le deține a uni forțele pentru a construi împreună un viitor mai decent, a munci și a ne dezvolta în pace și prosperitate, a învăța și a practica mai bine administrarea, a crea o economie mai rezistentă, mai durabilă, fără tenebre și lipsită de corupție, cu respectarea legilor, drepturilor și libertăților politice, sociale și economice, a utiliza aceeași monedă în relațiile comerciale pentru a face schimburi fără costuri suplimentare, a călători liber și ușor. Consider că și Țara mea deține o pondere politică, economică și culturală. Grație capacității sale de a formula reguli și norme la nivel mondial, UE este considerată o superputere emergentă cu un înalt potențial în secolul XXI. Avem mult de muncit pe acest tărâm. Uniunea ne oferă asistență financiară, Proiecte pe diverse domenii, doar atât cât vom îndeplini condițiile stricte.” Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru din 05.05.2023