LA MULȚI ANI BINECUVÂNTAȚI

LA MULȚI ANI BINECUVÂNTAȚI

403
DISTRIBUIȚI

Lumina vieții noastre, mămica, Scumpă și multprețuită mamă – soacră, Iubita noastră Buna, care ești cea mai bună Bună din lume!!!
La ceas aniversar, împreună cu tot neamul grămăjoară, facem un popas în poiana vieții tale. E plină de verde și soare, cu roade mănoase de împliniri. E aurită în flori de sânzâiene, pentru că ai venit pe lume când e vremea înfloririi lor!
Luminează poiana, ne deschide poteci-amintiri ca să te privim cu drag în zorii tăi. Te-am găsit pe cărarea copilăriei zglobie, în rochiță înflorată, cu cosițe-șoricicele, fluturând pe dealuri sângereiene. Pretudindeni este mama Vasilița, imagine sfântă, mereu în trudă și fără odihnă. Frații și surorile Toader, Valentina, Maria, Vasile, te povățuiesc de bine pe tine, sora lor mezină Ecaterina. Tata Gheorghe pe cărările tale urme n-are. Te privește blajin din portret, așezat lângă icoane, trăiește în toate rugăciunile mamei, care o viață, în genunchi, cu candela aprinsă, s-a rugat la Domnul de la război acasă viu să vină…
Ți-ai crescut aripile în bunăcredință. Deși ai știut și de foame, lipsuri, dureri, ai tolba de amintiri cu imagini senine: cum mama țese covoare de zestre, surorile te iau la șezetori, cum fratele mai mare, dezmierdat de tine Tătunea, te ia pe toloacă la hora din sat și tot el cu căruța vă duce pe toți pe dealul mare la arat și la semănat. Ești cu Vasile, fratele al doilea pe joacă de-a mijatca sau el te trage prin nămeți la săniuș. Am văzut cum arată fericirea în ochii tăi de copil: când te-nfrupți din pâinea caldă, învârtita și plăcintele mamei, numai-numai scoase din cuptor, când de Sfânta Duminică a Învierii faci rotocoale într-un colț de oglindă ca să-ți admiri rochița nou-nouță, căci doar o dată pe an, de Paște, pe atunci se coseau sau se cumpărau straiele noi! Fericire era scăldatul în Răutul pe-atunci curat și mare, urăturile și colindele de Crăciun. Câte și câte povești, care înseamnă fericire, sunt ascunse acolo, în anii neprihăniți cei dintâi!
Ai fost harnică la carte din anii de școală. Ai avut parte de învățători cu har, care ți-au remarcat inteligența.Te-au încurajat. Te-au modelat frumos. Ți-au insuflat încredere. Ți-au pus temelia de OM. La absolvire, prin exemplul lor de semănători de lumină, ai ales să mergi pe urmele lor.
Te vedem la facultatea de litere, brăzdând adânc ogorul limbii române, învățând de la valoroși mentorii universitari cele mai fundamentale taine a ceea ce înseamnă actul suprem educațional. Te-ai remarcat drept o studentă deosebită, ai strălucit în toți acești ani, studiind cu multă pasiune, dedicație, sârguință, iar rezultatele și succesele n-au întârziat. La absolvire, diploma de excelență ți-a deschis mari oportunități, ai fost invitată de însuși onorații tăi profesori să le fii colegă, azi, sigur, aveai titluri de om de știință. Tu altfel ai judecat – ai ales altarul pedagogiei la locul de baștină. Poteca vieții se lărgește, te vedem acum, semeață, tânără, frumoasă, fericită, pășind cu încredere la brațul iubitului soț Dumitru Atanasov, iar la piept legănând pe fiica cea dintâi, cu nume angelic Angela.

DE ZIUA MAMEI

Azi mică sunt și-i mică sora mea mai mare Lica.
Suntem copile, deși avem demult copii.
Azi alergăm cu ai noștri soți și fii ACASĂ,
Să-i binecuvântăm încă o floare în cununa anilor ei sânzâieni.
Suntem grăbite să ne ascundem în brațele-i soare,
Să ne lăsăm dorul odihnind la sufletul ei – altar luminat.
Să-i sărutăm, de-amăruntul, chipul de icoană,
Să ne sfințim din IUBIREA ei – mir neîncetat.
E ziua ta, mămica noastră! Au, cât de frumoasă tu ne ești!
E plină de dumnezeu viața, MAMA, pentru că tu pe pământ o sfințești!
Îți mulțumim pentru darul divin al vieții, pentru că ne-ai crescut și educat
În credință, dreptate, onoare – dintotdeauna, fiind model inspirat de urmat.
Eși cea mai minunată mamă și bunică, ești mai bine de-o jumătate de veac
Distinsa Doamnă a Limbii Române, numită așa de discipoli cu drag.
Mărturisim și azi cu inima în palmă: dincolo de cuvinte, ființă scumpă, te iubim!
Mărite Doamne, auzi-ne ruga noastră, lasă-ne pururea să ne simțim copii!
Te cuprindem cu toată ființa noastră, fiicele Angela și Mariana, ginerii Anatol și Vladimir, nepoții Marian, Dan și Teodor