În LT „Olimp” s-a desfășurat recent Festivalul cântecului patriotic, cu genericul „Cântecele care ne-au însoțit istoria”. Organizarea festivalului a devenit o tradiție a liceului, prin implicarea nemijlocită a profesorului de istorie Petru Dubenco. Domniei sale îi aparține ideea organizării acestui festival în instituție , el fiind de fiecare dată regizorul și scenaristul fiecărei ediții. De data aceasta, vineri, 29 noiembrie, 2019 a avut loc ediția a VI-ea. Participanții la festival, colectivele claselor a VIII-XII au cântat cu tricolorul în voce cântece ca și unirea, eterne ca si visul de a fi țara reunificată.
Ziarul „Ecoul nostru” an de an răspunde cu deschidere la invitația de a fi prezent la acest eveniment memorabil și lecție de educație patriotică. Din primele momente ale desfășurării programului festivalului s-a observat specificul ediției curente-concursul s-a extins. Cu un program încadrat perfect în contextul patriotic s-au prezentat în scenă, întâia oară la concurs , elevii din clasele primare, clasa III „A” a învățătoarei Steluța Guțu. Ghidați de ea, copiii au cântat și au înscenat sub motivul „Acasă-i România , suntem una cu toții”.Împreună cu elevii clasei a VIII„B” ei au dat start faimosului concurs patriotic, demonstrând că sunt urmașii lui Ștefan. Mai mult, grupa de copii de la grădinița nr.6 din Sângerei, împreună cu educatoarea lor Aliona Tabarcea, cu educatorul muzical Mihai Ungureanu , susținuți de directoarea Elena Patraș au declarat prin poezii și cântece cât le este de dragă Moldova, graiul străbun și că ei în suflet și în creșterea lor sunt purtători de tricolor, iar„ Miorița” le este balada leagănului copilăriei lor.
Mesajele exprimate cu tricolor în voci de clasele mari participante au continuat înscrisul patriotic al festivității și s-au axat pe motivele:„Doamne, ocrotește-i pe români”, „Transilvanie frumoasă,” „ Nistrule , Nistrule drag”, „ Cât trăim pe acest pământ,” „Cântec de Unire”, „Dorul Basarabiei” și altele. Vocile copiilor au răsunat de la „Olimp” până la Tisa, demonstrând că sunt născuți și trăiesc, își încoronează devenirea în viitor, într-un mediu cu conștiința națională trezită, cu neuitare de strămoși, de cine am fost și suntem. Aceasta este lecția are o însusesc copiii și toți care se ating de acest festival cu sufletul și cu prezența. Aceasta reușește Petru Dubenco ediție cu ediție. Copiii din toate clasele participante au primit câte un 10 la lecția de istorie, pentru că au demonstrat prin participare că ei nu vor permite valurilor tulbure de uitare peste strămoși să se aștearnă. Cu fiecare ediție de festival a meritat să fie răsplătit profesorul de istorie, inițiatorul festivalului, cu grad didactic superior, binemeritat.
Ștefanii care au participat la festival s-au ales nu doar câte o notă de zece și cu șiruri de aplauze din partea publicului încântat de prestația fiecărui colectiv.
Președinta juriului, Ludmila Șișcanu a fost pentru ei mult mai generoasă,oferindu-le premii -surprize :„Pentru locul III câștigat cl. VIII „B” va merge într-o excursie în Orheiul Vechi. Asemeni pentru locul III obținut cl. X„A”, cl X„B” vor beneficia de o excursie la Cetatea Sorocii. Colectivul clasei a XI„B” pentru locul II s-a bucurat de o excursie la Iași, România. Pentru locul I, clasa XII „A” se va bucura de o excursie la Putna. Cu strălucirea Premiului Mare al concursului patriotic în suflet vor pleca la Cetatea Suceava elevii clasei XII „B”, marii învingători,” a precizat președinta.
La Orheiul Vechi vor merge și micuții din clasa III a Steluței Guțu, care au câștigat pentru prestația lor de urmașii lui Ștefan locul I . De răsplata și recunoștința juriului s-a bucurat Petru Dubenco. Potrivit deciziei juriului el la voința și discreția sa va însoți fiecare echipă premiată în excursie.
Ediția curentă a concursului a avut în scenă legende vii care poartă în sine adevărul istoric. Este vorba de invitații Tadeu Nagacevschi,membrul Uniunii Scriitorilor Europeni din România și veteranul muncii, fost inginer funciar Zaharia Tanasiuc.
Și cum fiecare sfârșit încununează, ansamblul vocal al liceului, a reușit să ridice publicul în picioare. Constituit în mare parte din „primărițe”, adică învățătoarele ciclului primar, ele au exprimat prin voci de tricolor încrederea în unitatea neamului românesc, că el printre alte neamuri ca o stea va străluci. Așa se dăruiesc profesorii de la „Olimp”, gratuit, dar încântător de frumos. În alt spațiu și în alt context acest spectacol patriotic ar costa bani grei și biletele ar fi dificitare. Aici s-a făcut totul gratuit, doar cu răsplata iubirii de neam și constiință trează.