Rămășițele așezărilor umane din perioada preistorică au fost găsite în comuna Chișcăreni, satul Nicolaevca, zona Lăzoaia, în timpul săpăturilor arhiologice din perioada 17 – 30 iunie. Potrivit arhiologilor, așezările umane datează din mileniul al VI-lea Î.H. Până acum au fost descoperite trei case, iar la săpături au participat experți din România, Polonia, Germania precum și voluntarii din comuna Chișcăreni.
În 2014 un grup de arheologi au scandat câmpiile acestei zone, au făcut radiograma solului și au descoperit diferite anomalii care s-au dovedit a fi așezări omenești din perioada preistorică. S-au găsit trei locuințe, două dintre ele fiind din epoca timpurie a cuprului: „Aici avem locuințele strămoșilor noștri, ele au cel puțin 10×4 m2, lutul ars care se vede foarte bine, provine de la locuința propriu zisă. Pe podeaua naturală se află inventarul casei de pe atunci, adică vase din ceramică, unelte din piatră, diferite figurine și multe piese pe care urmează să le găsim după ce demontăm lutul ars”, a mărturisit Stas ȚERNĂ, cercetătorul științific în cadrul universității „Școala antropologică superioară” din Chișinău.
Obiectele descoperite, vase din ceramică, statuiete, permit arheologilor să înțeleagă cum trăiau oamenii acum mii de ani. Lucrurile găsite sunt senzaționale, demonstrând faptul că pe aceste plaiuri civilizația umană a fost una extrem de înfloritoare. După examinare s-a constatat că…
Continuarea o citiți în ziarul nr. 28 din săptămâna aceasta