DISTRIBUIȚI

La Centrul de Plasament temporar pentru copii „Raza Soarelui” din orașul Sângerei, doar inscripția denumirii pare mai administrativă. Dacă treci pragul, atmosfera în care locuiesc și de care au parte copiii e una de familie, caldă, de așteptare a fiecărui membru, de la școală sau grădiniță. Este una de implicare pentru a se simți bine cel de alături. Simțindu-ne pe această filieră de gând, recunoate că așa este Svetlana BURLACU, directoarea instituției.
De la primul pas făcut peste pragul acestei raze de soare pentru copiii instituționalizați, aici te fură atmosferă caldă de familie. „Nu eu conduc cu ei, ci ei conduc cu noi toate angajatele centrului, pentru că toată asistența și grija oferită este pentru copiii noștri din instituție, pentru a se simți bine aici, a-și forma deprinderi, a fi recunoscători pentru ceea ce le oferă această familie Centrul „Raza Soarelui”, prin grija statului”. Nu salariul pe care-l primim ne ține aici, să ne credeți că suntem sincere în ceea ce facem și spunem”, susține directoarea. Pentru copii, ea este mama. În măsura posibilităților, le oferă școala celor 7 ani de acasă, pentru că acasă este aici. Cea mai mare dintre ei, Lenuța este aici de la vârsta de 7 ani. Acum are 14 ani. Tot de atâția ani mama ei biologică este după gratii, iar căldura sufletească i-o oferă doamna directoare, asistenta medicală Silvia MORARI, psigologul Nadia COLAC, asistentul social Virginia NICA, bucătăresele, prin mese calde, bune, îndulcite cu legume și fructe, în permanență. Iar când le este dor de o ciocolată ori banană, de o înghețată, copiii aleargă la doamna Svetlana. Îi spun ce doresc, o roagă și ea de fiecare dată le cumpără. La momentul intră- rii noastre în centru, Lenuța îi citea directoarei scrisoarea că- tre șeful închisorii de la Rusca, cu rugămintea s-o elibereze pe mama ei din penitenciar, că a împlinit termenul de ispășire a pedepsei. Datorită convorbirilor calde, convingă- toare ce le are în pemanență cu Svetlana BURLACU, ne-a spus că va îmbrățișa profesia de frizeră. Își va câștiga surse pentru existență.

img_0118img_0105

Astfel, va răsplăti pentru tot ce ea astăzi primește, pentru susținerea în a crește și a se bucura de viață, de destinul ei. Se împacă bine cu Romela, altă fetiță care a rămas fără mămică, secerată în urma unei boli grave. Tata și-a ales viața sa alături de o altă femeie. Ea a ajuns aici. Un timp a fost luată într-o familie din Drochia pentru a se integra, deocamdată, pentru un viitor mai bun și ziua de mâine. În vacanța de toamnă, a…

img_0108

continuarea o veți citi în numărul 45 al ziarului din săptămâna aceasta