La alegerile din 24 februarie 2019, vom primi câte patru buletine de...

La alegerile din 24 februarie 2019, vom primi câte patru buletine de vot

85
DISTRIBUIȚI

La scrutinul parlamentar ordinar care va avea loc la 24 februarie 2019, cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova vor vota, pentru prima dată, conform unui sistem electoral diferit față de alte alegeri. Dacă până în prezent alegerile parlamentare se desfășurau în baza unui sistem proporțional pe liste de partid, acum va fi aplicat sistemul de vot mixt, adică o combinație dintre sistemul proporţional şi cel majoritar. În aceeași zi va avea loc și un referendum național consulativ.

Sistemul electoral din Republica Moldova a fost modificat la 20 iulie 2017, după adoptarea legii nr. 154 pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Astfel, la alegerile parlamentare vor fi aleși tot 101 deputați, doar că 50 dintre ei vor fi aleși pe liste de partid întro circumscripție națională, mandatele urmând să fie atribuie în funcție de procentele obținute de partidul respectiv, iar alți 51 de deputați vor fi aleși în circumscripții uninominale.

La 24 februarie 2019, concomitent cu alegerile parlamentare, se va desfăşura şi un referendum consultativ cu două întrebări: „Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?” și  „Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile sale?”.

Mass-media trebuie să informeze, dar și cetățeanul trebuie să se documenteze

Majoritatea cetățenilor cunosc prea puțin sau deloc despre sistemul electoral mixt, unii nu înțeleg procedurile electorale. Alexei Zgherea, profesor de istorie din satul Selemet, raionul Cimișlia, știe care sunt particularitățile noului sistem electoral, însă crede că este nevoie de mai multă informație. „Eu sunt istoric de profesie, de aceea sunt obișnuit mă documentez ca să cunosc mai multe. În general, însă, oamenii din comunitate nu prea înțeleg cum vor vota în noile condiții. Iată de ce este nevoie de mult mai multă informație la această temă. Sigur, rolul mass-media este de a educa alegătorul, dar să nu uităm că și cetățeanul are responsabilitatea să caute informația și să intre în cabina de vot bine informat, deoarece votul fiecăruia este foarte important”, spune A. Zgherea.

Ina Bumbac, locuitoare din Recea, Râșcani, a auzit câte ceva la televizor despre schimbarea sistemului de vot, dar nu cunoaște alte informații. „Da, am auzit că nu vom mai vota ca înainte, dar vom avea două buletine de vot. Dar alte detalii nu cunosc. Ar trebui să ni se explice mai multe despre acest sistem”, afirmă ea.

Atenție: la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, alegătorii vor primi câte PATRU buletine de vot. În unul din ele vor fi concurenții electorali (partidele) pe circumscripția națională, pe altul – candidații din circumscripțiile uninominale. Alte două buletine de vot se vor referi la întrebările referendumului național consulativ: fiecare din cele două întrebări va fi scrisă pe un buletin aparte.

Circumscripțiile electorale: câte și unde

Pe circumscripţia electorală naţională, care include întreg teritoriul Republicii Moldova și secţiile de votare din afara țării, se vor alege 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În acest caz, alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral pe liste închise de partid. Totodată, pe circumscripţiile uninominale vor fi aleși alți 51 de deputaţi, câte un ales al poporului de la fiecare circumscripţie, inclusiv cele constituite pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului și pentru cei din afara țării. Astfel, la aceste alegeri au fost constituite 51 de circumscripții uninominale: 48 pe teritoriul Republicii Moldova (inclusiv: 35 de circumscripții în componența cărora au fost incluse localități din raioane, 11 circumscripții pe teritoriul municipiului Chișinău și 2 pentru locuitorii din stânga Nistrului), iar pentru alegătorii moldoveni din afara țării au fost constituite 3circumscripții: una la Est de Republica Moldova, alta – la Vest și a treia pe teritoriul Americii de Nord (Statele Unite ale Americii și Canada).

Cine poate candida?

Potrivit legislației electorale și Regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aprobat de Comisia Electorală Centrală, la funcția de deputat pot candida persoanele care deţin cetăţenia Republicii Moldova și au împlinit, inclusiv în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani. Atât candidații desemnați, cât și cei independenți, pot candida doar într-o singură circumscripție uninominală. Dacă unul și același candidat a fost ales atât în circumscripția națională, cât și în cea uninominală, va avea prioritate rezultatul obținut în circumscripția uninominală.

Lilia Zaharia

Articolul se publică în cadrul proiectului „Campanie de informare şi educație electorală în regiuni privind alegerile parlamentare 2018”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate țin de responsabilitatea API și pot să nu coincide cu poziția Fundației.