DISTRIBUIȚI

Clădirea Administrației regionale Nicolaev, Ucraina, atacată cu o rachetă astăzi, 29 martie 2022.
Atacul cu rachetă asupra clădirii administrației regionale militare din Nicolaev este imaginea de generic a celei de-a 34-a zile de război a Rusiei împotriva Ucrainei.
În această zi, la Istanbul, era prevăzută întâlnirea delegațiilor de negociatori ruși și ucraineni pentru discuții în vederea încetării operațiunilor militare sau încheierii unui armistițiu de pace.

S-ar părea că în contextul acestui eveniment, părțile beligerante și, în primul rând, partea agresoare, ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă reținere, să reducă la minim bombardamentele provocatoare de moarte între oameni și distrugeri ale infrastructurii civile. Ar fi fost și civilizat, dar și pragmatic, pentru că oricum, în condițiile acestea ori în altele, se va ajunge la o pace până la urmă. Apoi, deja pe timp de pace, se va ajunge și la o judecată internațională. Judecata va obliga partea agresoare la plăți de reparații de război în folosul părții agresate. Estimările de suprafață arată că Ucrainei au fost produse până acum stricăciuni în sumă de peste 500 miliarde de dolari USA. Calculele mai exacte vor depăși cu siguranță trilionul. De aici și logică pe care ar fi trebuit să o angajeze, cel puțin de azi încolo, comandamentul rus al operațiunilor de război: că orice moarte în plus, orice distrugere în plus, se știe, se va deconta din bugetul Federației Ruse, deci, din portofelul fiecărui cetățean rus.

Continuarea citiți în n.15 din 1 aprilie 2022