DISTRIBUIȚI

   Sub acest generic anul curent este marcată Ziua Mondiala de prevenire a suicidului. Necesitatea sensibilizării societății și familiilor este strigentă, luând în considerație majorarea cazurilor de tentative de suicid. În raion s-a desfășurat Ziua Ușilor Deschise la Centrul de Sanatate Prietenos Tinerilor, seminare cu lucrătorii medicali, s-au trimis scrisori, articole despre semne și simptome de tentative de suicid la instituțiile de învățământ din raion, iar la Centrul Comunitar de Sanatate Mintală s-au repartizat pliante cu aceeaşi tematică.
Suicidul este actul autoagresiv prin care persoana în mod intenţionat îşi cauzează moartea, fiind considerat ca unul dintre frecventele reacţii antisociale, în general este expresia unor tulburări afective profunde. Femeiile au tentative de suicid de două ori mai frecvent decât bărbaţii. Bărbaţi însă au probabilitate mai mare de a reuşi în tentativa de suicid, pentru că femeiile utilizează metode mai puţin periculoase şi supraveţuesc tentativei de suicid.
În R. Moldova suicidul atât la maturi cât şi la copii până la 18 ani în ultimii trei ani este în creştere. În Sângerei această tendință se confirmă. Pe lună se înregistrează de la 1-la 3 tentative autolitice. În anul 2016 au fost duse la capăt 6 tentative, din ele toţi sunt bărbaţi pâna la 50 ani. În 2017 sa înregistrat un suicid. Cauzele care duc la această reacţie comportamentală extremă pot fi de natură psihopatologică: tulburări psihice grave, stări depresive severe. Altă cauză este de natura socială: certurile în familie şi în mediul casnic, divorţul, alcoolizmul, eşecul în viaţa socială, despărţirea de prieten sau prietenă, plecarea la muncă peste hotare a partenerului.
Categoriile persoanelor predispuse la suicid sunt:
– Tineri care au probleme în relaţiile interpersonale, fac abuz de alcool sau droguri, manifestă comportamente deviante sau penale, inclusiv violenţă fizică.
– Persoanele exagerate autocritice.
– Persoanele umilite sau care au suferit pierderi tragice.
– Persoanele frustrate de neconcordanţă între succesele aşteptate şi realizările obşinute.
– Persoanele bolnave ori abandonate.
– Persoanele care au mai încercat să se sinucidă sau au fost martore oculare la sinuciderile din familie
Măsurile profilactice trebuie îndreptate atât asupra persoanei cât şi a comunităţii sociale în care trăieşte în scopul prevenirii conduitei suicidare, a cauzelor care o pot genera. Fiţi alături de aceste persoane ascultaţile, spriginiţile, ajutaţile să se adreseze la specialiştii Centrelor Medicilor de Familie, Centrelor de Sănătate.