Istoria de succes a unui medic veterinar din Vadul-Leca care a devenit...

Istoria de succes a unui medic veterinar din Vadul-Leca care a devenit ctitorul unor vinuri personalizate premiate la nivel internațional

34
DISTRIBUIȚI

Anatolie Dumitraș s-a transformat din medic veterinar într-un vinificator de succes după ce a muncit timp de 15 ani în Italia. Acolo a învățat secretele unor vinuri care pot cuceri lumea. Între timp, cu multă muncă, pasiune și dedicație, unul dintre vinurile sale create într-un sătuc din raionul Telenești a obținut o medalie de argint la o expoziție din Elveția.  

Istoria lui Anatolie Dumitraș începe în satul Vadul-Leca, comuna Căzănești, raionul Telenești, amplasată pe malul drept al râului Răut, pe o pantă sudică cu expunere sud-vestică, făcând parte din Dealul Țiglăului. Anatolie Dumitraș a lucrat timp de 15 ani în Italia după ce complexul animalier de la Căzănești și-a încetat activitatea. A plecat încolo cu viză de studii, astfel, i-a fost mai ușor să ajungă. A lucrat inițial la o mini-fermă de lapte marfă, unde grație lui, proprietarul a mărit șeptelul de la 20 la peste 100 de capete. Totodată, proprietarul deținea, împreună cu o rudă, un sector de vie, preparând producție vinicolă în ciclu închis. Astfel, Anatolie a urmărit îndeaproape cum se muncește într-o vinărie. 

„Nu este neapărat să fie o afacere – ei lucrează din plăcere”

„Ceea ce am văzut acolo se deosebea radical de vinificația noastră tradițională. M-a nedumerit mai întâi o zdrobitoare de struguri care separa rugurile, astfel, în cadă ajungea numai bobița. Am adus o astfel de zdrobitoare și la Vadul-Leca. Sătenii au rămas nedumeriți, iar ulterior unii și-au comandat prin rudele lor asemenea ustensilă. M-a mai impresionat tratarea sistemică contra bolilor, faptul că cercetarea se aplică la orice pas”, își amintește Anatolie. 

Ajuns acasă după peregrinări prin străinătăți, a dorit să se ocupe de prepararea  cașcavalului. S-a răzgândit, fiindcă i s-a părut că a face o vinărie e mult mai interesant pentru o viitoare afacere. 

„În Italia am văzut cum fiecare își fabrică și promovează un vin al său. Nu este neapărat să fie o afacere – ei lucrează din plăcere. Dacă ați fi văzut cum se face cupajul, adică cum îmbini mustul diferitor soiuri de struguri pentru a obține o aromă aparte… Credeți-mă, aci imaginația și fantezia nu mai cunosc granițe”, remarcă  Anatol.

Continuare citiți în ziarul „Ecoul nostru” din 19 ianuarie 2024.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA