Ion Mardari, 38 de ani, chinetoterapeut, este o persoană destul de cunoscută în Teleneşti şi are un grafic aglomerat, mai ales după ce un post de televiziune naţional a difuzat un reportaj despre ședințele sale de tratament. Are niște rezultate la bariera fantasticului care par neverosimile – copii cu paralizie cerebrală infantile care după un timp reușesc să-și ajungă semenii în dezvoltare, persoane în vârstă loviți de AVC și ajunși legume care până la urmă merg pe picioare.
O cititoare dea noastră Diana D., ne-a spus că Ion Mardari, chinetoterapeut din Teleneşti, i-a pus pe picioare băiețelul de un an, care nu putea merge. ”Ar fi bine ca despre activitatea lui să știe mai multă lume cu suferinţe”, ne-a recomandat dumneaei.
Ne-am întâlnit deci în cabinetul său de la fosta policlinică, unde tot mobilierul constă din două scaune, o masă și o cușetă medicală. Şi multă literatură de specialitate. Dar nu stă numai în cabinet.Pleacă la casa pacienților săi pe o bicicletă electrică, apropo, asamblată tot de el.
– Domnule Ion Mardari, care a fost calea dvs. până aici?
– După absolvirea școlii din Mândrești, am făcut cursuri de masor şi mai bine de 15 ani am practicat meseria respectivă. Mai apoi am urmat psihopedagogia la Academia de Educație Fizică și Sport, iar ulterior am studiat şi chinetoterapia. Am lucrat vreo patru ani în cadrul spitalului raional Teleneşti, după care mi-am deschis cabinet propriu. Apropo, localul mi-a fost repartizat printr-o decizie a Consiliului Raional Telenești. Acum am niște probleme or, vor să-mi ia cabinetul din simplul motiv că Centrul de consultannu mai dispune de spațiu. Am intervenit iar la CR care mi-au promis susținerea. Nu exclud că mi se va repartiza un cabinet la etajul 5 unde nu este căldură. Mă voi folosi de calorifere. timp pentru reparații, renovări nu am. Ca întotdeauna am pacienți care fac programare din timp.
– Masajul, la o adică, e tot o terapie. De ce aţi trecut la chinetoterapie?
– Fiindcă am început să am dubii asupra efectului curativ al masajului în cazul unor boli – să zicem, AVS, adică accident vascular sever. Am observat că cei mai mulți dintre pacienții care au suferit AVS suportă cu greu masajul. În cadrul studiilor la facultate am înţeles că masajul poate fi fatal pentru pacientul respectiv din cauza trombului aflat undeva. S-ar putea ca în cazul masajului trombul respectiv să fie deplasat de fluxul de sânge şi să cauzeze un AVS repetat – atunci consecințele vor fi mult mai grave. Cu regret, în unele instituții curative din Chișinău mai practică masajul pentru pacienții cu AVS, ceea ce, în opinia mea, este categoric contraindicat.
Am studiat și alte terapii: treger-point, terapia taiping, osteopatie cranio-sacrală, întrucât la Chișinău s-a format o școală unde se practică metodele respective, care țin de medicina ocultistă elaborată acum 100 de ani. Am început să studiez mai aprofundat aceste terapii și în patru ani am reușit să obțin multe rezultate bune anume de aceea că am înțeles cum organismul uman se poate vindeca singur, utilizând propriile resurse.
– Ați putea fi acuzat că negați medicina clasică creată prin studii, probe și erori de la Hipocrate și Galenus încoace?
– Nicidecum. Corpul uman încă ascunde multe taine şi descoperirea lor ajută la soluţionarea multor probleme de sănătate. În cazul terapiei field-en-craize rog pacientul să facă niște mișcări nefirești cu mâinile și picioarele. Datorită unor traume emoționale sau fizice, de vârstă, creierul poate uita amplituda mișcării. Ați observat că odată cu înaintarea în vârstă omul devine mai încovoiat, are restricții de mișcare. Asta nu este o problemă de articulație, pur şi simplu creierul începe a uita. Astfel noi, prin mișcări neobișnuite, ajutăm creierul să formeze noi direcții neuromotorii, mărind plasticitatea membrului respectiv. Rezultatul a fost pe față când pacientul pe care-l durea piciorul de ani şi ani, a plecat acasă cu cârja subsuoară.
Continuarea citiți în n.5 din 28 ianuarie 2022