DISTRIBUIȚI

Pomicultorii raionului au participat miercuri, 11 decembrie, curent la un seminar practic în plantațiile de livezi, pentru a-și reâmprospăta cunoștințele și deprinderile la curățatul pomilor de meri, caise și de prune. Seminarul s-a desfășurat în teritoriul SRL „ Accesal Grup”. Directorul asociației Vladimir Agachi ,dispune de cele mai mari suprafețe de mere și caise și s-a arătat deschis pentru desfășurarea instruirilor practice pe plantațiile care le gestionează. Mai mult de atât, pomicultorii săi, beneficiind de timpul și temperaturile generoase de afară , au ieșit în mod organizat la curățatul pomilor de măr.

Seminarul a fost organizat de Direcția Agricultură și Industrie Alimentară a Consiliului raional și a fost susținut de vicepreședintele raionului Ion Bîrsanu, care pe parcursul instruirilor practice au fost alături de participanți . Ananie Peșteanu, doctor conferențiar univesitar, în baza a mai mulți pomi curățați în ochii tuturor participanților a demonstrat cum trebuie de efectuat corect tăierile pentru a obține recolte înalte. El a atenționat pomicultorii și a demonstrat cum să țină cont de formarea coroanei și întreținerea acestora, cum să procedeze cu vetrele de rod, cu internodurile ,cum să elimene lemnul pe care s-a obținut 2-3 recolte.
„Suntem recunoscători pentru organizarea seminarului practic, pentru întâlnirea cu profesorul Ananie Peșteanu . Noi avem nevoie în fiecare an înainte de începrea lucrărilor la curățatul pomilor în livezi să ne reâmprospătăm cunoștințele și deprinderile practice. Eu nu am venit singur la seminar, sunt însoțit de pomicultorii noștri care participă nemijlocit la curățatul pomilor. Ei cunosc, dețin practica de curâțare tot de la domnul profesor însușită, dar au fost deschiși și bucuroși să participe și să mai învețe. Am oferit această șansă. Mulțumim pentru organizarea seminarului în beneficiul pomicultorilor”, a relatat Vasile Irimencu, reprezentantul SRL„Virtuozimpex”
Potrivit vicepreședintelui raionului Ion Bîrsan„ seminarul cu participarea profesorului Peșteanu, a fost ca o mână întinsă tuturor pomicultorilor, dar mai cu precădere celor tineri, care au fost prezenți , au avut nevoie să însușească aceste deprinderi practice și recomandări care le-a oferit cu multă deschidere doctorul conferențiar Peșteanu ”
Colaborarea cu a producătorii agricoli va continua prin asemenea practici. Participarea numeroasă, cu mult interes a pomicultorilor la acestă intrunire a demonstrat vădit că ei au nevoie de sprijin de acest fel, ca să poată prospera .