Insolația este rezultatul expunerii prelungite sau necontrolate la soare și produce o congestie a vaselor creierului, ce poate determina edem cerebral ( hepertensiune icraniană) sau hemoragii cerebrale.
Insolația este o stare ce poate pune viața în pericol și apare dacă organismul se supraîncălzește.
Potrivit medicilor, în aceste zile caniculare cel mai mult au de suferit copiii, persoanele în etate, obezii, cei cu boli cronice și cu hipertensiune etc. Printre simptomele insolației sunt: dureri de cap, incoerență în vorbire, stări de leșin, halucinații, convulsii și chiar comă, în cazurile foarte grave.
„În fază de debut, insolația se manifestă prin: epuizare, dureri de cap, greață și amețeli, lipsa poftei de mâncare, asociate cu fotofobie ( nu suportă lumina), dureri ale globilor oculari, congestia feții, neliniște, tegumente palide, reci și umede. În această fază pacientul este conștient.
Apoi tegumentele devin fierbinți, roșii, uscate sau cu transpirație excesivă, apar vărsături severe ( în jet), diaree, tahicardie, anxietate ( sentiment de pericol iminent și nedeterminat, însoțit de o stare de rău, de agitație), respirație anevoioasă, convulsii, pierderea cunoștinței pentru scurt timp,” declară Iulia Roșca, medic de familie Sângerei.
Medicii recomandă să consumăm zilnic câte 2-3 litri de lichid, apă plată, suc, ceai, compot, fructe, legume proaspete, supe. În măsura posibilităților este necesar să se evite plimbările între orele 11-16, băuturile alcoolice, cafeaua, pentru că provoacă deshidratarea organismului, mezelurile. Trebuie să Vă acoperiți capul cu o pălărie, să purtați ochelari de soare, haine de bumbac de culoare deschisă, după fiecare oră de expunere la soare, stați la umbră măcar 10 minute, tratați zonele expuse cu cremă de protecție solară. Dacă, totuși, unei persoane i s-a făcut rău în stradă sau la serviciu, acordați-i primul ajutor – o culcați pe o bancă undeva la umbră, puneți-i o pungă cu gheață pe cap și chemați ambulanța sau medicul de familie.