Înregistrarea pentru compensații la energie, deschisă din 1 noiembrie

Înregistrarea pentru compensații la energie, deschisă din 1 noiembrie

56
DISTRIBUIȚI

Cetățenii care vor să beneficieze de compensații la gazele naturale și energia termică, în perioada rece, se pot înregistra pe platforma compensatii.gov.md, începând cu 1 noiembrie. Anunțul a fost făcut de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, potrivit căruia și în acest an, va fi acordat ajutor la contor din luna noiembrie până în martie inclusiv.

Într-un comunicat, reprezentanții ministerului menționează că ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) a fost integrat în Programul guvernamental „Ajutor la contor”, care se axează pe oferirea de compensații pentru costurile energetice.

Astfel, anul acesta va fi pus în aplicare un mecanism unificat de compensare, care va include compensații aplicate direct în facturi pentru familiile care se încălzesc cu energie termică, gaz sau energie electrică, precum și un ajutor financiar sub formă de plată monetară lunară, pentru familiile care utilizează combustibili solizi.

Persoanele cărora li s-a stabilit dreptul la APRA până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative vor primi prestația echivalentă APRA, adică 700 de lei/lunar, în lunile pentru care acest drept a fost stabilit.

Înregistrarea în sistemul informațional se va face ca și anul trecut, completând o cerere online, în baza căreia gospodăriei îi este atribuit automat un grad de vulnerabilitate energetică. Persoanele care nu dispun de mijloace tehnice sau nu au competențe digitale, vor fi ajutate să se înregistreze de către asistenții sociali sau bibliotecarii din localitate.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a declarat  la un post de televiziune că în sezonul rece 2023-2024, compensațiile pentru gazele naturale și energia termică vor fi mai mici. Potrivit acestuia, valoarea ajutorului la contor nu va fi la nivelul de anul trecut, fiindcă prețul reglementat la energie ar putea fi mai mic, dar și resursele financiare alocate în acest sens nu vor fi la fel de mari.