INCENDIILE DE VEGETAȚIE, IMPACT ASUPRA SĂNĂTĂȚII ȘI A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

INCENDIILE DE VEGETAȚIE, IMPACT ASUPRA SĂNĂTĂȚII ȘI A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR

18
DISTRIBUIȚI

 

Numai de la începutul anului curent pe teritoriul raionului Telenești au fost înregistrate 12 intervenții de acest gen, față de 33 în anul 2022, în total fiind afectate aproximativ 100  ha de vegetație.

 Condițiile meteo nefavorabile, reprezentate de combinația simultană dintre umiditatea extrem de redusă a aerului și temperaturi foarte ridicate ale mediului sau descărcări electrice, care, în prezența unui combustibil precum lemnul uscat, pot declanșa un incendiu natural. O altă cauză care poate duce la izbucnirea unui incendiu de vegetație poate fi chiar omul, care poate utiliza acest mod de eliberare a suprafețelor agricole, în vederea schimbării tipului de cultură agricolă; prin neglijență: de la o țigară aprinsă, o scânteie provenind de la un aparat electric sau incendiere intenționată. Un element important este neglijența omului în producerea unui astfel de incendiu. Din păcate în 50% din cazuri, nu se cunoaște pricina care a determinat izbucnirea incendiului. Incendiile de anvergură mare, din păcate pot fi greu controlate.

 Impactul incendiilor de vegetație asupra atmosferei:

Incendiile de vegetație pot determina poluarea aerului în zonele unde se produc. Astfel, pot induce producerea de carbon ce determină creșterea cantității de dioxid de carbon. Creșterea nivelului produșilor de ardere din troposferă poate determina creșterea nivelelor de ozon peste limitele de siguranță. Modele matematice sugerează că particulele de carbon pot crește absorbția radiațiilor solare în perioada iernii cu până la 15%. c)

Continuare în ziarul „EN” dfin 14 aprilie 2023