DISTRIBUIȚI

Serviciul Prevenție al Secţiei Situaţii Excepţionale r-l Sângerei Vă informează că în ultima perioadă se atestă o creștere considerabilă a numărului de intervenții efectuate de către pompieri la lichidarea focarelor de vegetaţie uscată.
Doar de la începutul anului pe teritoriul raionului au avut loc 11 intervenții la astfel de arderi.

În condiţii de vânt puternic şi umeditate redusă aceste arderi necontrolate se pot transforma în incendii de proporții cu urmări tragice, focarele răspândindu-se pe spaţii extinse punând în pericol fondul forestier și spaţiul locativ privat. Cauzele principale rămîn a fi incendierile intenționate a resturilor furajere și vegetației uscate în scopul eliberării terenurilor și pregătirea acestora pentru efectuarea lucrărilor agricole sau pentru pășunatul animalelor. În acest sens, Vă informăm că aceste arderi organizate intenționat sau din imprudență duc la implicarea la maxim a echipelor de pompieri fapt ce periclitează operativitatea efectuării altor eventuale intervenții, punând în pericol astfel viața și sănătatea cetățenilor. Totodată luând în calcul că ne aflăm în timpul sezonului rece, în scopul evitării cazurilor tragice soldate cu decesuri şi pierderi de bunuri materiale intervenim încă odată către D-stră cu rugămintea de a respecta cu stricteţe măsurile de apărare împotriva incendiilor și intoxicare cu produse ale arderii în perioada dată. O atenție deosebită de a acorda instalaţiilor şi utilajelor de încălzire, de a le utiliza corect şi adecvat. Sobele pe combustibil solid defecte și neutilizate corespunzător deseori reprezintă principala sursă de producere a incendiilor devastatoare ce pot duce la cazuri tragice soldate cu decesul peroanelor. Tot din cauza acestora au loc intoxicațiile cu monoxid de carbon. În acest context rugăm, responsabilii din cadrul Administraţiilor Publice Locale să monitorizeze strict localităţile aflate în gestiune, implicânu-se la prevenirea incendiilor, arderilor necontrolate și altor situații de urgență.
Responsabilitate și implicarea fiecăruia dintre noi va duce la prevenirea și minimalizarea cazurilor de incendii soldate cu pierderi de vieți omenești și bunuri materiale. În caz de situaţii de risc persoanele pot apela Serviciul de urgență 112.
Sergiu MIHALIUC, Şef al Secţiei Situații Excepționale Sângerei