DISTRIBUIȚI

Curiozitatea ne-a scos într-o seară să vizităm satul Căzănești din r. Telenești. La intrarea în sat au mai rămas câțiva plopi unul dintre care a fost sădit în copilărie de actorul Boris Bechet, dar nu aceasta este atracția principală a localității..

Legenda spune că malul Răutului din acest sat, a fost ales un secol în urmă de un bogat nobil de origine bulgară, în calitate de reședință, pentru care ar fi ridicat un palat imens, care fie că avea, fie că urma să aibă 99 de odăi, fenomen și fudulie mare pentru acel timp, fiind cică unul dintre cele mai mari palate din Imperiul Rus… Straniu e că din toată ideea aceasta arhitecturală a rămas doar ruina unui turn de apă și observație, care era folosit de trufașul proprietar al palatului în calitate de loc de primire și distracție a oaspeților…. Cică în turn, prin pompe ajungea apă care umplea un mic bazin la înălțime, iar excentricul nobil Ștefan Uvaliu prefera stând în apă, să admire de sus împrejurimile….
Despre fostul proprietar nobil de rang înalt și palatul lui imens, spre mirarea mea, localnicii nu știu prea multe sau din contră , fiecare având câte o istorie proprie a vechilor monumente din sat.
Noroc de unii cercetători care au mai lăsat câte ceva despre istoria familiei Uvaliev, de care este legată istoria foarte neclară a acestui loc …
Deci despre familia nobililor basarabeni Uvalievilor se cunoaște că se trag din judeţul Orhei și că erau toți de origine bulgară. Au venit aici la începutul secolului al XIX-lea.
Bulgarii veniţi în Basarabia se îndeletniceau în special cu grădinăritul şi, aşezându-se pe noile locuri libere, au continuat să-şi exercite meseria de acasă. Îşi alegeau terenurile din preajma râurilor şi lacurilor, construiau roţi masive pentru aducţiunea apei şi pretutindeni unde se stabileau puneau în scurt timp la punct grădini irigabile mari şi foarte bune. Până în prezent, moldovenii basarabeni le spun grădinarilor „grădini bulgăreşti”.

Continuarea citiți în n. 46 din 12 noiembrie 2021