Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când alegerile sunt amânate cu peste patru luni de la data expirării mandatelor.
Guvernul Maiei Sandu propune modificarea Codului Electoral astfel încât alegerile locale să fie stabilite o dată la patru ani, în a treia duminică din octombrie. Astfel, s-ar evita situația de blocaj din acest an, când din cauza nefuncționării Parlamentului data scrutinului a fost fixată cu mare întârziere. Mandatele aleșilor locali au expirat pe 14 iunie, iar aceștia își vor exercita atribuțiile până la validarea alegerilor din 20 octombrie.
Şi pentru alegerile generale locale Promo-LEX a sugerat autorităților ca în Codul Electoral să fie fixată o dată precisă, aşa încât să nu lase marje de interpretare pentru decidenții politici, iar Comisia Electorală Centrală să nu aibă mâinile legate la declanșarea procedurilor de organizare a scrutinului.
Proiectul inițiat de Guvernul Sandu a ajuns pentru avizare la Comisia Electorală Centrală, care urmează să se expună într-o ședință publică. Președinta CEC, Alina Russu, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că preventiv pentru locale au fost estimate cheltuieli de 140 milioane de lei. Campania electorală urmează să înceapă pe 20 august.
„Campania electorală începe din momentul în care concurenții electorali sunt înregistrați în cursa electorală, iar până la acel moment Comisia Electorală Centrală are de întreprins un şir de acțiuni care sunt reglementate de către Codul Electoral. Vreau să vă comunic că, de fapt, alegerile locale sunt cele mai complexe, deci este cel mai complex tip de alegeri de organizat”.
Deputatul socialist Vasile Bolea a spus Europei Libere că nu a văzut proiectul inițiat de Cabinetul Maiei Sandu şi că PSRM nu are deocamdată o viziune comună pe acest subiect. El a sugerat că socialiștii sunt în pregătiri intense de alegeri, dar nu a dorit să „dezvăluie din secrete”.
Pentru depolitizarea alegerilor locale a pledat şi Congresul Autorităților Locale, organizație ce reunește 700 de primari din cei aproape 900, din diferite partide. Am întrebat-o pe președinta CALM, Tatiana Badan, care este şi primar la Selemet, Cimişlia, cum sunt aceste pregătiri de alegeri la nivel local.
„Încă nu se simte aşa o vâltoare de campanie electorală. Nu toată lumea, mai ales din primarii care au experiență şi rezultate, nu au cea mai mare dorință de a mai participa sau nu au avântul acesta, pentru că au trecut şi prin presiuni, autonomie locală nu mai este, toate problemele s-au rezolvat în mandatul acesta foarte greu, resurse puține, un sistem centralizat şi mulți funcționari publici au plecat pentru că salariile-s mici şi motivaţie nimic, chiar dacă a fost îmbunătățit sistemul unic de salarizare”.
Tatiana Badan a spus că e decisă să candideze pentru un nou mandat. Până acum ea a câștigat de patru ori primăria în calitate de independent, având cumva o situație privilegiată faţă de alţi colegi. În dificultate s-ar afla aleşii locali care au fost convertiți în ultimii ani sub pretinse presiuni, inclusiv de ordin judiciar, să adere la Partidul Democrat.
De aici s-ar explica activismul civic redus, deocamdată, pentru aceste alegeri şi lipsa unui mediu prielnic care să încurajeze cât mai mulții cetățeni să se implice în treburile comunității, a mai spus președinta CALM.