Holocaustul – o pagină sumbră din istoria omenirii

Holocaustul – o pagină sumbră din istoria omenirii

39
DISTRIBUIȚI

 La începutul anului 1945, pe 27 ianuarie, armata sovietică a eliberat cel mai mare  lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenay. Faptele descoperite după acest eveniment au îngrozit întreaga omenire, făcându-te să nu poți crede că sunt posibile așa realități la mijlocul sec. XX. Nici până astăzi nu e cunoscută cu precizie cifra totală a evreilor exterminați. Istoricii cel mai des menționează cifra de șase milioane de oameni. Pe lângă ei se mai adaugă cinci milioane de alte victime ale bestialităților naziste. Ce pare cu totul incredibil și strigător la cer, e faptul că dintre ei un milion și jumătate erau copii. Trecuți prin camerele de gazare și crematorii, dispăruți din istorie, dar rămași în memoria veșniciei.

  Cu intenția de a ne aduce aminte și a onora memoria milioanelor de victime ale Holocaustului, BPT Iezărenii Vechi a organizat o masă rotundă cu genericul: „Holocaustul – o pagină sumbră din istoria omenirii”. Activitatea a fost petrecută în parteneriat cu biblioteca gimnaziului „Sergiu Rădăuțan” și Căminul Cultural Iezărenii Vechi. Participanții s-au implicat activ în discuție, făcând schimb de opinii, sugestii, concluzii cu privire la tematica abordată. Pe parcurs au fost practicate lecturi cu voce tare a unor porțiuni de text din cărțile lecturate, care au impresionat deosebit practic pe fiecare. Ca invitată specială la eveniment auditoriul a avut-o pe doamna Buliga Agafia, originară din satul Pepeni. Doamna Agafia  ne-a relatat amintirile povestite de părinții ei despre groaznicele și sângeroasele evenimente, ce au avut loc pe perioada Holocaustului în localitatea Pepeni.

 Ne  bucură nespus faptul, că printre participanți a fost prezentă și tânăra generație, elevi ai gimnaziului din localitate. Anume ei, generațiile în creștere, cu susținerea noastră, trebuie să fie informați și pregătiți pentru a nu permite pe viitor nicicând repetarea unor scenarii asemănătoare în istoria omenirii.