Holocaustul,  o lecție a trecutului pentru viitor

     Holocaustul,  o lecție a trecutului pentru viitor

19
DISTRIBUIȚI

 Ziua  Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, a fost comemorată  la  Muzeul Raional de Istorie și Etnografie din Telenești  în colaborare cu Liceul Teoretic „Lucian Blaga” unde au fost organizată  lecția istorică „Holocaustul,  lecție a trecutului pentru viitor”. Activitatea s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Prezenți la lecție au fost elevii claselor a XI-a „B” și „C”, ai  clasei a X-a ,,B”. iar Vitalie Mirciu, profesorul de istorie de la instituție  a făcut cunoștință elevilor cu noțiunile de „Holocaust”, „lagăr de concentrare”, „ghetou”. Elevii au fost informați despre persecuțiile și exterminarea evreilor în perioada celui de al Doilea Război Mondial, au avut ocazia să cunoască mai multe despre locurile existente din Telenești și localitățile unde au avut loc masacrele evreilor.

Profesorul de istorie  a relatat  pentru ,,EN” că  s-a pregătit bine pentru  activitate  studiind documente de epocă  dar și întâlnindu-se cu puținii martori ai acelor evenimente:

„Cu regret  mărturii avem puține dar destule pentru a  sensibiliza durerea unor concetățeni ai noștri vina cărora era că erau purtătorii altei confesiuni. Pe teritoriul raionului și anume la Telenești, Inești și Budăi sunt locuri unde au fost înhumate victimele acestor atrocități. Cu regret nu  cunoaștem numărul lor exact. Cunoaștem și mai puțini localnici care se pot bucura de  dreptul de a se bucura de titlul ,,Drept între popoare”. Or, au fost destui săteni ai noștri care au ascuns familii de evrei ferindu-i de atrocități. Cu regret nu cunoaștem deocamdată numele părintelui-paroh al bisericii de la Leușeni  care a botezat astfel converindu-i la ortodoxie cele câteva familii de evrei din localitate, astfel acestea au reușit  să  supraviețuiască  această perioadă deloc simplă”, a remarcat profesorul.

Vitalie  Mirciu  ne-a mai informat că  27 ianuarie când  comemorăm victimele Holocaustului, este o zi de „istorie pe viu” care nu ne lasă să uităm și ne învață că niciodată nu trebuie să acceptăm regimuri care nu respectă valorile general umane și libertățile democratice:

,,După septembrie 1942 atrocitățile față de evrei au încetat, astfel o bună parte a lor au reușit să supraviețuiască războiul. După război au fost  condamnați  organizatorii  atrocităților  dar campaniile de luptă cu  cosmopolitismul de după război, de fapt un Holocaust mai voalat contra evreilor  au băgat în uitare tragedia evreilor de la noi. Oamenii în etate mai țin minte obeliscurile edificate la Chișinău și Bălți unde era scris în rusește ,,Aici fasciștii în 1941 au împușcat cetățeni sovietici”, inscripție care nu spunea de fapt nimic. Cu regret la noi, în spațiul dintre Prut și Nistru  nu se cunoaște numeral exact al victimelor  Holocaustului”, a precizat  Vitalie Mirciu.