GRIGORE VIERU – poetul nostru drag

GRIGORE VIERU – poetul nostru drag

1688
DISTRIBUIȚI

La 14 februarie curent s-au împlinit 81 ani de la nașterea marelui poet al neamului românesc, GRIGORE VIERU. Cel mai renumit poet al generaţiei sale, prin modestia și simplitatea sa, a promovat cele mai frumoase valori ale neamului nostru – iubirea față de mamă, față de limba română și neamul românesc. Textele sale au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia.
Cu acestă ocazie la Biblioteca Publică din satul Bălășești a avut loc desfășurarea sărbătorii cu genericul „Grigore Vieru – Poetul nostru drag” în cadrul căreia participanții au luat cunoștință cu file din viața și activitatea lui GRIGORE Vieru, au recitat poezii. Prin internet au copiii au vizionat filmulețe care redau dragostea nemărginită a poetului față de mamă, patrie, limbă, natură și copii și descrisă în operele poetului. Copiii au ascultat și au privit cu interes deosebit, comemorarea marelui poet.
De-a lungul vieții, GRIGORE VIERU, a scris sute de poezii în care a redat făptura mamei, dorul de mamă, natura, dragostea, pacea şi copilăria. Majoritatea, însă, adunate în zeci de volume au fost dedicate copiilor. Deasemenea a scris versuri, povestiri și aforisme. Cele mai cunoscute publicații ale sale sunt: „Alarma”, „Un verde ne vede”, „Mama.” GRIGORE VIERU este titularul Diplomei de Onoare Andersen – cel mai prestigios premiu din lume în domeniul literaturii pentru copii. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. De asemenea, mai multe şcoli din republică, un bulevard din Chișinău şi o stradă la Iaşi, România, îi poartă numele. Iar bustul poetului este amplasat pe Aleea Clasicilor din Chişinău, dar şi în oraşul Străşeni.
GRIGORE VIERU a murit la vârsta de 73 de ani în urma unui stop cardiac din care nu a mai putut fi resuscitat.