DISTRIBUIȚI

Circa 80 de copii din grădinița „Ghiocel” din satul Bălășești și alți 40 din satul Sloveanca, se vor bucura de condiții sigure și confortabile pentru educația și dezvoltarea lor.

Grădinițele din comuna Bălășești, au beneficiat de dotări în valoare totală estimată la 718.249 lei. Este vorba de mobilier, echipamente de bucătărie și echipamente IT și electronice.
Suma de 574.440 lei, au fost donați de către „Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, iar 143.610 lei, sumă cofinanțată de beneficiar dintre care 60.000 lei din cadrul Consiliului Raional Sângerei.
Proiectul a fost lansat în anul 2021 și a fost finanțat cu ajutorul fondurilor nerambursabile din „Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural”, din cadrul Autorității Contractante, „Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură”.
Primarul comunei Bălășești, Neaga Elena, afirmă: „În primul rând vreau să mulțumesc partenerilor, AIPA, Consiliului Raional, Consiliului local Bălășești pentru contribuția la acest proiect. Sunt foarte bucuroasă că am câștigat, deoarece copii și în special educația acestora are un rol deosebit pentru întreaga societate. Ținând cont că condițiile din grădiniță erau nesatisfăcătoare, începând de la mobilier, veselă și electrocasnice, iar acest proiect ne-a dat posibilitatea de a înlocui cu echipament nou și modern, astfel prin achiziționarea acestor bunuri vom crește condițiile de educație pentru copii, și vom spori calitatea învățământului. Fiecare grupă este dotată cu televizor, boxe, video-proiector, microfoane și altele. ”
Datorită acestui proiect, copii și cadrele didactice, la moment beneficiază de condiții excelente, sălile de grupă fiind dotate cu toate cele necesare pentru o educație de calitate.
Palade Aliona, directoarea grădiniței „Ghiocel”, din Bălășești, a menționat că grădinița a fost dotată cu 75 paturi, mese pentru toate cele patru grupe, 3 seturi de mobilier pentru grupe, un set de mobilă modulară pentru bucătărie, dulapuri pentru haine, 3 mese pentru calculator și 20 scaune de birou. În același timp grădinițele a fost dotate și cu tehnică, 6 televizoare, pentru fiecare grupă, din ambele sate, frigider, congelator, hotă, 5 xerox-uri, 5 boxe pentru calculator, 2 proiectoare, microfoane, uscător de rufe, fier de călcat, mașină de tocat carnea, etc.
„Acest proiect este binevenit. Mulțumim mult dnei primar Elena Neaga pentru susținere și implicare, celor de la AIPA pentru acceptare, astfel s-a putut schimba radical situația de la noi din instituție creându-se condiții foarte bune pentru toți copii. Suntem profund recunoscători tuturor celor implicați întru realizarea acestui proiect.”, a mai declarat Palade Aliona, directoarea grădiniței „Ghiocel ”.
Atât copii cât și părinții sunt foarte mulțumiți de noile condiții de care dispun grădinițele la moment.
„Condițiile sunt foarte bune. Acum copii dispun de mobilier nou și de un spațiu mai mare de joacă, la fel și bucătăria este dotată cu toate cele necesare”, a spus mama unuia dintre copii.
Aceeași părere o au și educatoarele, care salute noile condiții de muncă.
„Este foarte frumos, nou și colorat. Condițiile sunt mult mai bune ca acum câțiva ani”, a afirmat o educatoare.
Scopul acestui proiect este îmbunătățirea calității infrastructurii de educație și a dotării grădinițelor din comuna Bălășești. 

Victoria Borș, studentă Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM