DISTRIBUIȚI

În preajma Zilei Marelui Eminescu, Secția raională de Cultură, în parteneriat cu Consiliul raional, Casa de Cultură„Nicolae Iorga” și Biblioteca publică raională au organizat Festivalul -concurs „Eminesciana- 2020”. Evenimentul cultural, organizat anual în fiecare lună de ianuarie s-a desfășurat în incinta Casei de Cultură nominalizate, duminică 12 ianuarie, curent. La concurs au participat teatre poetice, interpreți de romanțe și declamatori de poezie eminesciană din satele, comunele și orașele raionului. Participanții au dedicat această zi de duminică omului de geniu, poetului tuturor românilor , Mihai Eminescu. Festivalul a constituit dovada că generațiile tinere învață a-l descoperi și trăiesc cu Eminescu în suflet.

La proba interpreți de romanțe primii au deschis cortina reprezentanții Bibliotecii Publice Bălășești, pregătite de Tatiana Botnarenco. O altă voce caldă ca si romanță „O mamă, dulce mamă ” a fost a lui Sergiu Petrov, reprezentantul Casei de Cultură din satul Rădoaia. Au impresionat spectatorii și duetul Sofronie. Ansamblul „Chișcăreancă” , condus de Zinaida Darie, pentru măestria interpretativă a romanțelor scrise pe versurile eminesciene, s-a bucurat de cea cea mai înaltă apreciere , locul I , Diploma de laureat și premiu bănesc .
La proba concursului „Teatre poetice” ,teatrul poetic care a reprezentat căminul cultural din satul Mândreștii Noi s-a bucurat de cea mai înaltă apreciere a juriului, locul I și premiul bănesc pentru succesul de primă mărime. Regizoarea Tamara Gumovschi, susținută de directorul instituției culturale Ion Ursu a regizat „Sărmanul Dionis” de Mihai Eminescu. Regizoarea a potrivit și actori rolurilor propuse și jucate în scenă de Iana Luconin, și Florin Sanduleac. De locul II s-a bucurat teatrul poetic din satul Rădoaia ,regizoare Valentina Ciobanu. Copiii – actori au jucat cu demnitate rolurile personajelor din scrisoarea a III-ea de Mihai Eminescu și au lansat mesajul iubirii de moșie și neam.
Proba declamatori a avut cei mai mulți participanți, și de diferite vârste. Ei au rostit cu simțul cuvântului eminescian fiecare rând de poezie prezentat. Rolul în pregătirea lor a fost cel al bibliotecarelor din fiecare instituție de carte din localitățile raionului, care au însoțit declamatorii la concurs și s-au bucurat de rezultatul muncii lor. Potrivit deciziei juriului, dintre cei mulți, cei mai buni declamatori au fost delarați: Valeria Revenco, care a reprezentat biblioteca publică din satul Coșcodeni, bucurăndu-se de locul III și un premiu de 200 lei.
Luminița Crimenciuc , reprezentanta Bibliotecii Publice din satul Răzălăi s-a plasat pe locul II, fiind răsplătită cu un premiu de 250 lei. Micuța Mădălina Vrabie , elevă în ciclul primar la Gimnaziul din satul Alexăndreni a recitat fără echivoc întreg poemul„ Împărat și Proletar.” Talentul ei de declamatoare a mai fost avantajat de o ținută scenică observată și apreciată. Expresia de încântare a venit prin aplauze neîncetate,dar și prin aprecirea specialiștilor, membri ai echipei de jurizare. Declamatoarea de vârsta „Somnoroselor păsărele” s-a bucurat de locul I, premiu și Duplomă de laureat.
Potrivit președintelui juriului, Valeriu Rusu și ediția anului 2020 a Festivalului dedicat geniului literaturii românești, a fost pe potriva așteptărilor. A bucurat prezența, implicarea cu dăruire a lucrătorilor culturii în pregătirea concurenților. Evenimentul a fost dovadă că generațiile tinere , dar și cele de vârsta participantei din satul Copăceni, continuă să descopere enigma Eminescu și să trăiască cu poezia sa în suflet.