Fumatul Ucide Părinții n-au  decât să-i educe

Fumatul Ucide Părinții n-au  decât să-i educe

28
DISTRIBUIȚI
beautiful brunette smoke electronic cigarette in public places

În fiecare zi trec  pe lângă o instituție de învățământ din oraș.  Adesea, observ câțiva tineri, pe undeva după impunătoarea clădire cu țigările în mână, inspirând fălos înăbușitorul fum de țigară. Am încercat să-i întreb dacă știu că ceea ce fac dăunează grav sănătății lor.

„- Fumatul nu face decât să ne întărească sănătatea”, mi-a răspuns unul dintre ei. „ Cunosc un bătrân de 80 de ani care a fumat toată viața, și astăzi e sănătos tun,” susține altul.

Probabil, polemiștii îndârjiți au întâlnit un asemenea longeviv, dar asta nu ar fi decât o excepție. Fumătorii activi își sfârșesc existenta cam pe la 60- 70 de ani. Pe când bărbații care respectă un mod de viață sănătos  și nu au ținut niciodată țigara în mână, de obicei, trec de 80 de ani. O profesoară, căreia i-am vorbit despre elevii, ce se întrec la pufăitul de țigară, mi-a spus: „Părinții n-au decât să-și educe odraslele. Noi le vorbim despre importanța științei de carte, preocuparea noastră este ca ei să vină la școală să învețe.”

Fumatul e un ucigaș care acționează încet și sigur- doar pe fiecare cutie de țigări citești anume asemenea avertizări. Dar și elevii, și unii părinți trec nepăsători pe lângă ele.

„Tema e discutată în clasă permanent și la orele de dirigenție, și la orele de biologie etc. Demult e dovedit că anume fumatul condiționează apariția multor maladii, însă- în zadar, ”declară un  diriginte de clasă.

Cel mai mult uimește nepăsarea unor mame față de feciorii lor de 13 -15 ani. Iată răspunsul uneia pe care am informat-o că băiatul ei de 15 ani defilează pe stradă cu țigara în dinți:

„Cât îi bat capul, și tot nu mă ascultă. Nici lui țățică-său nu-i pasă. Amândoi fumează.”

Conform Studiului Global privind Fumatul la Tineri  realizat în Republica Moldova, prevalența consumului de tutun în rândul elevilor cu vârste între 13 și 15 ani este de 16,3%. De asemenea, 12,7% dintre elevii participanți la studiu au declarat că utilizează țigarete electronice. Mai mult de 4 din 10 elevi (43,2%) sunt expuși la fumul de tutun în locuri publice, iar peste un sfert (28,3%) sunt expuși la fumul de tutun la domiciliu.

Este îngrijorător faptul că produsele noi din tutun, precum tutunul încălzit și țigările electronice, sunt tot mai frecvent consumate de către adolescenți. Medicii  Centrului de Sănătate Sângerei declară că: „ Adolescenții care utilizează țigări electronice își dublează șansele de a fuma țigarete tradiționale mai târziu în viață. Nicotina din aceste dispozitive creează rapid dependență și poate afecta grav dezvoltarea creierului la copii, crescând totodată riscul bolilor de inimă și al afecțiunilor pulmonare. ”

La nivel național, un sfert din populația Republicii Moldova (25,3%) fumează activ, inclusiv 43,5% dintre bărbați și 5,6% dintre femei. Anual, aproximativ 5.600 de persoane decedează din cauza consumului de tutun în țară.

„Vedem tot mai mulți tineri care dezvoltă probleme respiratorii din cauza utilizării frecvente a țigărilor electronice. Este o problemă reală, mai ales că multe dintre aceste produse conțin niveluri ridicate de nicotină, ceea ce duce la dependență rapidă”, spune medicul  narcolog Larisa ȚURCANU.

Astăzi pe  Terra, potrivit statisticilor, sunt peste un miliard de fumători. În fiecare zi 15 mii de oameni mor din cauza fumatului. Ce experiențe de combatere a fumatului aplicate de către diriginți există în instituțiile de învățământ? Ar accepta cadrele didactice să și le împărtășească pe paginile săptămânalului nostru?