Focar  de rujeolă  în Sângereii Noi

Focar  de rujeolă  în Sângereii Noi

61
DISTRIBUIȚI

 În comunitatea Sângereii Noi este atestat un focar de rujeolă. Numărul  cazurilor crește de la o zi la alta. Cu toată gravitatea situației și a pericolului  pentru sănătatea întregii populații, părinții, mamele nu se grăbesc să se prezinte la medic și să-și vaccineze copiii. Manifestă reticență la vaccin. Cazurile  de îmbolnăviri au crescut, de la primele 11 în luna mai -47 confirmate, în luna iunie.

 Mai grav este, că  cazurile sunt mult mai multe. Au confirmat medicii de familie din sector care luptă la greu cu răspândirea infecției în comunitate. Ei cunosc situația că familiile ascund cazurile de infectare cu rujeola. Tac, tacit merg la farmacie, procură medicamente pentru febra care o fac  copiii afectați, pentru  erupțiile de pe corp. Se liniștesc prin faptul și convingerea lor, că este boala copilăriei și o să treacă. Părinții  din localitatea dată, oamenii nici nu doresc să audă de vaccinare din motivele religioase.

 Potrivit  confirmărilor Centrului de Sănătate Publică Sângerei, focarul de rujeolă   domină în localitatea Sângereii Noi. „Situația nu este deloc ușoară, din motivul reticenței părinților. Cu siguranță, cazurile sunt mai multe decât am estimat. Ele sunt generate de familiile multiple, se atestă la copiii nevaccinați, care au vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani și nu au fost vaccinați contra rujeolei. Unica salvare pentru  toată comunitate și stoparea  îmbolnăvirilor este vaccinarea . Faptul că oamenii de la fața locului, din motivul apartenenței la o confesiune religioasă  refuză  vaccinarea copiilor săi. Nu vor să înțeleagă că vaccinarea  protejează generații, nu dor familia lor, nu ne  stopează să întreprindem și alte măsuri”, a confirmat  coordonatorul Centrului  Gheorghe Balea .

 Potrivit  datelor medicilor din sector, din numărul de 710 copii, 221  sunt parte  a  confesiunilor religioase. În cazul a  227  părinții  au refuza vaccinarea. Potrivit medicilor epidemiologi „rujeola în Sângereii Noi  fără vaccinare nu o s-o stopăm”.

  Vicepreședinta raionului Veronica  Serbușca a luat atitudine și a convocat  o ședință lărgită în teritoriu, în incinta primăriei Sângereii Noi despre situația epidemiologică prin rujeolă. La ședință au participat  factori de decizie în problema  combaterii  focarului de rujeola și  sporirii responsabilității populației pentru pericolul în care  s-au pomenit ei și care  provocă pentru societatea largă,  prin extinderea lanțului infectărilor cu rujeola. Alături de Administrația Publică Locală, de medicii Centrului de Sănătate din localitate, din localitățile învecinate, au participat  specialiștii Centrului de Sănătate Publică Sângerei, cât și medicii epidemiologi, coordonatorii situației de la Agenția  Națională de Sănătate Publică  (ANSP),Nicolae Furtună, Veaceslav Guțu, reprezentanți UNICEF, cât și ai Organizației Mondiale a Sănătății. Au venit întru ajutor populației, pătrunși cu toții de pericolul în care  s-a pomenit  localitatea dată , cât și de pericolul  extinderii  bolii  pentru toți cei care intră în localitate, pericolul care-l provoacă cei care zilnic iese din localitate. Merg la piețele agricole. Vând fructe și legume la toate piețele. Vin din țări străine, pleacă în țări străine, vin pentru  servicii variate în centrul  raional, ridică indemnizațiile statului pe care le oferă pentru buna creștere a copiilor. Toate drepturile  sunt pentru toți și până aici. Mai departe nu mergem: nu ne vaccinăm, nu  îndeplinim cerințele voastre pentru vaccinare contra rujeolei și alte cerințe epidemiologice. Este dreptul nostru ,este copilul nostru, procedăm  cum știm noi, nu cum cereți voi. Acesta-i nivelul de percepție a pericolului rujeolei la populația de aici. Localitatea rămâne vulnerabilă în continuare.

  Potrivit  lui Nicolae Furtună, reprezentantul ANSP „cel mai grav  va fi  când ,  Doamne ferește, se va înregistra  în localitatea-focar de rujeola primul caz de deces, provocat de consecințele rujeolei.

  În timpul  discuției măsurilor care  se cer întreprinse  pentru ameliorarea situației grave epidemiologice prin focarul cu rujeola, Veaceslav Guțu, directorul adjunct al ANSP a propus declararea Companiei de informare  pentru vaccinare pe o durată de 2 săptămâni. Pe întreg  sectorul  vor lucra  echipe mobile  delegate de ANSP, cât și echipe locale, cu includerea medicilor de familie, se va solicita implicarea pastorilor confesiunilor religioase  spre a discuta cu părinții care în ruptul capului refuză să vaccineze copiii. Se va merge din casă în casă. Toți într-o barcă, cu același mesaj. Părinții  au drepturi, dar nici într-un caz cel de a supune copilul său acestor riscuri. Suferințele rujeolei asupra corpului fiecărui  copil capturat de infecție, în erupții cutanate sunt extrem de grave. Vaccinarea este singura  cale care salvează  fiecare copil  de aceste suferințe și pericole de sănătate.

   De la 11 cazuri în luna mai, la 47 cazuri confirmate  de rujeola la copiii din focar la acest mijloc de iunie. Sperie pe toți. Un caz de rujeola, infectează 18  persoane, au confirmat specialiștii. Dacă situația rămâne  critică, cum este la moment, populația  continuă a-și manifesta ambiția sa a nu vaccina copiii, in teritoriul – alertă riscă și bătrânii satului a se infecta cu rujeola. Anul școlar riscă a nu fi promovat.