DISTRIBUIȚI

Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor s-a desfăşurat, duminică, 15 septembrie, în satul Chișcăreni, Evenimentul este la a IX-a ediție


      Sărbătoarea plăcintelor și sarmalelor a întrunit zeci de gospodine din localitate care s-au întrecut în pregătirea celor mai îndrăgite specialităţi din bucătăria naţională. Bucătăresele de la Sângerei au gătit pentru câteva sute de vizitatori ai festivalului,oaspeţi din alte raioane ale ţării şi din străinătate. Potrivit autorităţilor locale, în acest an, Festivalul Plăcintelor și Sarmalelor a găzduit mai mulţi turişti faţă de anii trecuţi, ceea ce înseamnă că devine un eveniment tradiţional.Agenda festivalului de la Chişcăreni a inclus o paradă a portului popular, susţinută de mai multe colective artistice din zonă, prezentarea rezultatelor proiectului „Acces pentru succes”, implementat de Asociaţia obştească „Baștina-Chișcăreni” și proiectele Grupului de acţiune locală „Hora Ciulucului”, care se implementează în prezent. De asemenea, au fost organizate cinci master-class-uri de confecționare a covorului în bumbi, suvenirelor, brodatului iei, suvenirelor din pănuşe ş.a. Pentru vizitatori a fost organizat un program cultural-artistic, degustări, iar gospodinele din localitate au povestit despre tehnicile pregătirii plăcintelor şi sarmalelor „ca la Chişcăreni”.Unele gospodine s-au dat cu părerea:
„ Am venit la festival cu plăcinte foarte gustoase, babă cum se zice la noi moldovenească, avem și sarmale și avem și o expoziție de lucrări pe care le facem cu femeile la centru, când ne întâlnim.”
,,Am venit cu bucate tradiționale, sarmale, plăcinte, gutui, ceea ce e tradițional la noi în Moldova.”
,,Eu vin cu bijuterii din pietre naturale cu biser, adică, împletesc și țes cu biser și pietre naturale. Se primește un lucru bun.”
,,Oamenii spun că s-au distrat pe cinste.”
,,Sunt prima dată aici și mi se pare destul de interesant, promovează cultura, tradițiile noastre, mâncarea populară, hainele tradiționale.
,,Este o zi feerică, este o stare de spirit binevoitoare și eu mă aflu lângă consătencele mele de la Pepeni care, priviți ce bogăție au venit să demonstreze. Vreau să spun că și comuna Chișcăreni are cu ce se mândri.
,,Chiar m-a impresionat foarte mult, de la covoare, lucruri efectuate manual, până la plăcinte.
,,Festivalul de azi mi se pare excelent. Este foarte bine, totul în stil tradițional, foarte super. S-au pregătit mămicile, bunicile excelent.
Potrivit autorităților, festivalul are drept scop promovarea tradițiilor și obiceiurilor moldovenești.