Festivalul dorurilor țesute în păretare la Ciulucani

Festivalul dorurilor țesute în păretare la Ciulucani

61
DISTRIBUIȚI

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

    Acum doi ani la Ciulucani a luat naștere un festival care a devenit  tradiție. Olga Mardari, poetesă, pedagogă și meșter popular din satul respectiv  mai întâi a solicitat  gospodinelor din localitate  să scoată la porți păretare, adică covorașe țesute la stative care odinioară împodobeau pereții caselor. Au găsit primele 100  păretare, a căror imagini au fost postate pe net. Imaginile au adunat mii de aprecieri, dovadă că tradiția acestora în acest sat de Codru nu s-a pierdut.

     Iar în vara anului trecut în curtea căminului cultural a avut loc ediția  II. Duminica trecută la ediția III s-a asigurat prezența a peste 150  păretare dar și a altor  obiecte de artizanat. Festivalul a adunat publicul amator de tradiție din Mândrești și Ciulucani (satele sunt despărțite doar de un drum).

   La Festival nu puteau să lipsească cunoscutele meșterițe populare Larisa Nastas, Olga Ropot.

    A treia ediție a Festivalul nu putea să înceapă, dacă primara localității,  Corman Larisa, alături de vicepreședintele raionului, Tăburceanu Alexandru nu pomeneau numele celei, care a venit cu ideea și a contribuit cu sufletul la înveșnicirea tradiției țesutului păretarelor, covoarelor – meșterița populară, profesoara de artă plastică, autoarea unei întregi colecții de trăistuțe, care a făcut istorie dincolo de hotarele raionului, doamna Mardari Olga.

       Muzeul Raional de Istorie și Etnografie a adus în fața publicului cele mai cunoscute și arhaice mostre de păretare din bogata colecție a muzeului.

     O expoziție de tablouri tematice ale talentaților elevi ai Școlii Raionale de Arte Plastice din Telenești (directoare Caprian Svetlana) a oferit culoare și plusvaloare evenimentului.

       Un recital de melodii populare, interpretate cu har de orchestra locală „Legenda” (conducător artistic, Balan Lilian) a întregit sărbătoarea ciulucănenilor, care, ușor-ușor se extinde dincolo de hotarul satului așezat pe malul râului Ciuluc.

     Indiscutabil  cireașa  ediției curente a Festivalului a fost recitalul de melodii etnofolclorice, cântate cu foc de neîntrecuta interpretă Suzana Popescu. Aplauzele publicului au fost pe măsură: calde, îndelungate, recunoscătoare.

     Recunoștința participanților la Festival, de mână cu aplauzele, a mers și către Alina Chiriac-Ivașcu,  moderatoarea evenimentului, iar de azi – autoarea imnului festivalului  „Dor  țesut  în  păretare”.

  Sponsorul festivalului a fost  omul de afaceri Valentin Eșanu, originar de la Țânțăreni care s-a fotografiat alături de Mihaela Petrov, reporteră la Radio Moldova