Festivalul de la Cubolta, un notoriu eveniment cultural-artistic

Festivalul de la Cubolta, un notoriu eveniment cultural-artistic

53
DISTRIBUIȚI

Duminică, 2 august curent în comuna Cubolta a fost organizat Festivalul cântecului și dansului popular cu genericul „Un popas la noi cu cântec dans și voie bună”, notoriu eveniment cultural -artistic  dedicat memoriei fraților Vladimir și Valeriu Țurcanu, lui Eugeniu Ciubuc și Mihail Bârsanu, animatori culturali locali care au activat în instituțiile de cultură din zonă ca profesori de muzică, conducători de colective artistice trecuți prematur la cele veșnice. Festivalul a fost organizat de către Secția Cultură, Casa raională de Cultură „Nicolae Iorga” și primăria comunei Cubolta.

Potrivit lui Valeriu Rusu, șeful Secției de Cultură „festivalul în cauză este o manifestare culturală anuală și este organizată într-o etapă. Este o manifestare artistică de nivel internațional  și vizează promovarea creației și artei interpretative a folclorului din raionul Sângerei care se adresează tinerei generații, dar și adulților.

 Locul desfășurării festivității cultural-artistice a avut loc în inima  localității, în scuarul Casei de cultură după ce colectivele prezente au participat la o paradă a portului popular . Fiecare dintre  colective și-a pus în valoare și a scos din anonimat valorile autentice ale cântecului, dansului folcloric și a potențialului cultural a instituției culturale pe care a reprezentat-o. Festivalul s-a manifestat precum un dialog cultural între colectivele participante și ca un schimb de experiență. La festival au participat 21 colective artistice dintre care două din România – ”Codruleț” de la căminul cultural din  comuna Vorona, județul Botoșani  și  ”Aroneanul” de la căminul cultural din comuna Aroneanu, județul Iași, ambele însoțite de către primarii  localităților respective Gheorghe Frunză și Benone  Moruzi:

  ”Am primit cu mare plăcere invitația la festivalul de la Cubolta, localitate care voiam s-o vizitez demult or, este baștina lui Pan Halippa, unul din artizanii Unirii de la 27  martie  1918. Însăși festivalul a întrecut toate așteptările mele or, zona folclorică  este cu totul necunoscută nouă. Cred de la apropierea de similitudini în cultură Reîntregirea se va produse mai lesne”, a remarcat dl Moruzi.

  ”Cât nu s-au străduit regimuri și imperii să ne înstrăineze, să ne învrăjbească dar nu le-a reușit nimic. Curios faptul dat dar zona noastră folclorică, cea de la Botoșani este aproape identică cu a dumneavoastră or, ne-ar despărți câteva zeci de kilometri. Astfel asemenea legături- culturale, economice, de alt ordin trebuie consolidate pentru a apropia unirea celor doua maluri de Prut”, a menționat la rândul său Gheorghe Frunză, edilul de Vorona.     

În afară de formațiile folclorice din satele raionului Sângerei la festival au mai evoluat două colective artistice din raionul Fălești, alte două-din raionul  Drochia și unul – din raionul Telenești, care sunt participanți tradiționali ai evenimentului cultural-artistic anual  de la Cubolta. Colectivele au fost distinse cu diplome de participare.