Festivalul Culorilor și al Muzicii dăinuiește

 Festivalul Culorilor și al Muzicii dăinuiește

125
DISTRIBUIȚI

 În comuna Drăgănești  a avut loc Festivalul culorilor și muzicii, în duminica trecută, cu genericul „Drăgănești , ce drag îmi ești.”Culorile în armonie cu melodiile au fost liantul  celei de-a IV ediții a acestui  neordinar  eveniment cultural, al cărui părinte spiritual a fost și rămâne întru dăinuire  pictorul și graficianul maestru, băștinașul, Alexandru Macovei.

 Pe viu Alexandru Macovei nu a fost prezent la această ediție a festivalului, dar spiritul său susținător, de magic în ale picturii și arta graficii a fost prezent. Mai cu seamă că festivalul a reunit 15 participanți la Tabăra raională de Vară „Alexandru Macovei”, care a avut loc în perioada 1-5 august. Aceasta  a fost urmată de o excursie documentară și de un atelier de creație în Sângerei. Prezenți la festival, micii pictori au pictat lucrări inedite în văzul și admirația celorlalți  participanți, artiști ,muzicieni , colective artistice și publicului spectator. Cât artiștii cântau, pictorii cu pensulele creau. Ei au fost încurajați să facă acest lucru de profesoara de  pictură Eleonora Petcenko de la  Școala de Arte „Mihai Dolgan”, de profesoara  de pictură Lidia Pilteai de la Școala de Arte din  or. Biruința . Alături de ei au  fost și copiii îndrăgostiți de pictură, care prind aripi pentru acest zbor în Gimnaziul„ Vasile Alexandri” din localitatea- gazdă a evenimentului. Aici a prins aripi și Alexandru Macovei. În timp ce micii pictori încântau cu  abilitățile lor și lucrările de pictură originale, artiștii  interpretau, armonizau culorile picturii cu cele ale muzicii. Artiștii au cântat, plasticienii au pictat. Ansamblul „Noroc” din localitatea Valea Norocului, formația „Vatra” din  comuna Cotiujenii Mici, împreună cu Elena Feodoruță, cât și  colectivul  care a reprezentat satul Drăgănești:  vocile membrelor ansamblului condus de Claudia Jitariuc,  amalgamate  cu talentul micilor instrumentiști ,frații Budeanu, feciorii  primarei – interimar Tatiana Budeanu, vocea inconfundabilă a solistului Ion Solcanu, susținuți de directorul Grigore Budeanu au prezentat un mic și de revelație spectacol muzical. Artiștii drăgăneșteni au slăvit baștina dragă, Drăgănești, „cu căsuțe cu cerdac, sat frumos în care m-am născut”

  A încununat armonia culorilor cu muzica ,interpreta de muzică ușoară, artista Gabriela Hîrbu.

 La îndemnul moderatorilor spectacolului culorilor și muzicii Valeriu și Anastasia Rusu, „acesta a continuat cu vizitarea și savurarea lucrărilor pictorilor în devenire ,cât și ale meșterilor populari, vernisate în holul instituției culturale. Organizatorii festivalului, sponsorizat de Ion Mereacre și Constantin Balan din teritoriu, au înmânat  premii bănești și Diplome de merit  fie cărui  dintre copiii care sunt pasionați  de pictură  și sunt părtași activi ai festivalului, cât și meșterilor populari ca Claudia Jitariuc, Galina Bulbuci și Victor Dubenco.

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru” din 11 august 2023.