Festivalul Cireșelor a fost la prima ediție  

Festivalul Cireșelor a fost la prima ediție  

33
DISTRIBUIȚI

În localitatea Brânzenii Vechi, s-a desfășurat prima ediție a Festivalul Cireșelor”, acesta constituind  cel mai original eveniment  cultural în raionul Telenești. Sărbătoarea a demarat cu ce mai frumoasă  expoziție de cireșe, și degustarea lor  la care au participat practic toți locuitorii  comunei. Inițiatorul manifestării a fost  Isai Comerzan, unul din fermierii locali  care  a adus  de dimineață câteva tone de cireșe.

„Am căutat a  îmbina  utilul cu sublimul  măcar din simplul motiv că  cireașa este cel dintâi fruct  al verii, sursă bogată în vitamine dar și  izvor de inspirație pentru creația populară.  Ideea a fost acceptată  de primărie  dar și primită cu bucurie de săteni. Avem cea mai frumos cămin cultural din zonă, nu i-am permis să se ruineze, l-am reparat acum câțiva ani  dând posibilitate să se bucure de frumos”, ne-a relatat  Viaceslav Tcaciuc, primarul  localității.

Pavel Casian, șef Secție Cultură tineret și sport Telenești ne spune că a fost entuziasmat de  eveniment:

„Am decorat cu o diplomă de gratitudine pe  fermierul Isai Comerzan pentru această idee extraordinară cu festivalul cireșelor. Este un eveniment oportun  or, cultivarea acestui fruct  în zona noastră cunoaște proporții, pe

lângă plantații, avem complexe frigorifice, alte capacități pentru exportul acestor fructe, chiar taseuri  europene. Am salutat startul primul festival al cireșelor, sperăm că acesta să devină unul tradițional”, a fost de părere șeful de la   cultură.       

Ioachim  Banari, conducător artistic a relatat că oaspeți ai festivalului au fost soliști de la Centrul raional de cultură și fanfara de la instituția respectivă:

„I-am avut de oaspeți pe Lilian Bălan și Viorel Mahu, totodată ne-au bucurat cu programe noi  cele două colective de artiști amatori ”Mugurașii” și „Cimpoeș”.  S-a cântat s-a dansat și bineînțeles  a avut loc degustarea cireșelor. A fost un festival pe cinste”, ne-a relatat conducătorul artistic.

Conform informațiilor oferite de Direcția raională Agricultură în raion  plantațiile de cireș ocupă peste 500 hectare, livezi industriale au fost deschise la Negureni, Ordășei, o plantație de peste 20 hectare există mai bine de 10 ani la Mândrești.