DISTRIBUIȚI
În poză: membrele ansamblului „Moștenitorii” din s. Pepeni

    Ziua Internațională a Femeilor din Mediul Rural este o zi potrivită pentru a conștientiza rolul important al femeii în comunitate, a-i aprecia curajul și sârguința și a le aduce tuturor femeilor un mesaj de susținere.

Femeile reprezintă mai mult de jumătate din populația R. Moldova. Potrivit datelor ultimului recensământ, peste un milion de femei din țară locuiesc la sat, majoritatea dintre care nu au un loc de muncă. Agricultură, administrația publică, învățământ, sănătate, asistență socială sunt principalele domenii în care acestea lucrează. În această perioadă a anului femeile de la sate parcă par neobosite. Nu le sperie muncile din câmp, grădină și gospodărie, nici grijile casei și ale familiei. Deseori aceste femei pășesc iute și apăsat, căci toamna la sat toate gospodinele se grăbesc. Nu lasă treburile gospodăriei nici de ziua lor, Ziua Internațională a Femeii din Mediul Rural. Majoritatea lor consideră, că e un eveniment nesemnificativ, mai mult, unele dintre ele recunosc faptul, că nici nu au auzit despre existența acestei sărbători.
Datele statistice arată, că femeile reprezintă peste 50 la sută din populația Moldovei. Între femeile care locuiesc la țară și cele, care stau la oraș, există diferențe vizibile atât în plan social, cât și demografic. Femeile din mediul rural trăiesc mai puțin decât cele din mediul urban.
Cei din sănătate afirmă, că femeile de la sate suferă aproape de două ori mai fercvent decât cele de la orașe de boli cronice, osteo – articulare, ale sistemului nervos sau tumori.
Ele, doamnele din mediul rural au o tărie și o voință de fier. Nu se sfiesc să țină hamurile calului, înhămat la căruță, să taie lemne, să mulgă vacile, să secere, să prășească, să crească sute de păsări etc. Nu le ține în casă nici gerul, ploia sau arșița… Au curaj și putere, credință și cumpătare, cumsecădenie, demnitate. Chiar dacă modernismul s-a infiltrat și la sate, gospodinele găsesc timp să încingă cuptorul și să inunde mahalaua cu miros de pâine și plăcinte coapte, să adune în beci zeci de borcane cu compoturi, salate, murături, să mergă în zi de duminică și de sărbătoari la biserică, să treacă și pe la o vecină, o rudă. Au ele un gust estetic, elevat aparte când e vorba de amenajarea casei și a gospodăriei, talent, har culinar când pregătesc bucate, răbdare când își educă copiii, ospitalitate când primesc musafirii etc.
Și totuși, schimbările sunt evidente. De la un timp încoace femeia de la sat conduce automobilul, gestionează afaceri, e mai încrezută și energică. A început să pună accentul pe frumusețe și confort, a încercat să iasă din umba bărbatului și să se afirme.
Timpurile se schimbă, însă nimeni nu va pune la îndoială hărnicia, omenia și generozitatea sătencelor.
Tinere sau de vârsta a treia, licențiate, lucrătoare la muncile câmpului sau casnice, femeile din mediul rural sunt garanția familiei sănătoase, stabile dar și promotoarele dezvoltării statornice.