DISTRIBUIȚI

Zvonurile cu privire la numărul impunător de candidați la funcția de primar al orașului Sângerei nu-și mai văd rostul. Apele s-au limpezit și la iveală au apărut opt bărbați și o femeie gata să-și sacrifice liniștea și sănătatea pentru binele nostru.

Recordul local a fost bătut. Aruncând o privire asupra listei cu candidați, îți dai seama de două lucruri: unul – printre concurenți este o singură femeie ( lucru confirmat încă o dată că doamnele sunt mai slabe de înger) și doi – fiecare partid politic și-a delegat pe această listă reprezentanții. Și dacă în primul caz lucrurile par clare – bărbații au decis să nu se ascundă, ca de atâtea ori, în spatele femeilor, dar să rezolve ei multiplele probleme ale orașului, apoi în celălalt totul pare să fie acoperit cu ceață – ori doctrinele politice sunt tălmăcite de fiecare în felul său, ori este vorba de un joc politic subtil, care nu poate fi înțeles de orice muritor de rând. Până la urmă, însă, acest lucru contează mai puțin.
Cine împarte parte-și face
În ultimii ani au fost înregistrate mai multe cazuri când reprezentanții comunităților au încurcat buzunarul public cu cel propriu, au acționat în detrimentul intereselor publice. Dar câte asemenea cazuri, n-au fost înregistrate?
Nu-mi amintesc ca noi, alegătorii, să fi încercat, în mod solidar, să le cerem socoteală celor prinși cu mâța-n sac ori măcar recompensarea prejudiciilor cauzate comunităților prin faptele sau inacțiunile lor. Cineva le-a cerut socoteală profitorilor? Pe naiba.
În prezent sunt nouă pretendenți la funcția de primar al orașului Sângerei și sătenii Vrănești. Cum credeți, toți aceștia au interes să-l susțină pe cel care va câștiga alegerile locale generale? Dimpotrivă, noi trebuie să demonstrăm electoratului în fel și chip că alegerea a fost corectă sau greșită…
Am avut posibilitatea să iau cunoștință de listele candidaților în viitorul Consiliu raional. Paradox nu alta, o bună parte din foștii consilieri raionali îi regăsim și la actualele alegeri locale generale. Beneficiind de aceeași atitudine din partea electoratului, nu cred că aleșii locali își vor schimba comportamentul, vor da din coate pentru interesele cominității. Să-i credem oare? Eu unul nici pe departe pe unii din ei nu-i cred, deoarece decenii la rând numai ei se regăsesc în listele Consiliului raional, de parcă alte persoane din raion nu ar merita.
Tuturor concurenților electorali le doresc succes și îi rog să nu uite de promisiunile făcute acum în campania electorală.

Vladimir Crigan, orașul Sângerei