Fără lemne de foc, iarna va fi catastrofală

Fără lemne de foc, iarna va fi catastrofală

59
DISTRIBUIȚI

 Cetățenii raionului Sângerei își fac griji majore pentru iarna care vine. La prețul gazelor naturale care sunt devastatoare, dar și la cantități insuficiente, bieții moldoveni sunt nevoiți să treacă din nou la focul în sobe. Dar dacă  gazul e scump, nici lemnele nu sunt mai ieftine. Nici să mori , nici să trăiești

  Acum Autoritățile Publice Locale încurajează  cetățenii că lemne  vor fi.   Locuitorii  comunelor nu fac altceva decât vin la primării și depun cereri  pentru acordarea de lemne pentru foc pentru perioada rece a anului. Pensionarii susțin că „cereri toți depunem, nu știm care va beneficia”, au replicat mulți dintre ei. este nevoie să dispui de sobă. Aceste cereri  sunt acceptate.

La intermediari, cine poate să procure, costul unui metru ster de lemne ajunge la costul de 1600-1800 lei .Cărbunele, a dat Dumnezeu și s-a ridicat la 10 500 lei tona, au relatat pensionarii care așteptau în rând să între la primăria  orașului pentru depunerea solicitării pentru de foc pentru iarnă .

 Cetățeanul Dumitru Golban, fost lucrător al culturii a spus că nici nu depune cerere la primărie pentru solicitarea lemnelor. Trebuie  să achiți, dar din care surse? Chiar dacă metrul ster de lemne propus prin primărie e mai ieftin decât la intermediari, oricum trebuie să dispui de surse financiare să poți achita  prețul stabilit de 700 lei. Am o pensie de puțin peste 2000 lei. Noi n-avem  cu ce trăi, dar mite să mai facem rezerve pentru  combustibil pentru iarnă.  Eu vin de la magazin. Am procurat  două pâini și chibrituri. De ulei nu mi-a ajuns, dar 50  de lei am cheltuit,”a povestit fostul interpret. Potrivit opiniei sale mulți bătrâni o să moară în casă de frig.

 Primara comunei Ciuciuieni Violeta Vitu are mari griji  pentru asigurarea  locuitorilor satului cu lemne pentru foc. În loc de „bună ziua„ este întrebată la tot pasul când o să fie lemne, la ce preț?:

„Satul nostru nu este gazificat. Fiecare familie are nevoie de masă lemnoasă pentru sezonul rece. Mai e și multă populație  îmbătrânită. Nu are cine merge la pădure să depoziteze masa lemnoasă care va fi predestinată consumatorilor comunei noastre”, a povestit primara.

   ”Sobele-s sfinte. Cu gazul lui Putin nu te mai încălzești”,  au  reiterat intervievații noștri. Doar că stocurile ocoalelor silvice sunt minime, iar solicitările depășesc posibilitățile de livrare ale Agenției Moldsilva. Consumatorii au totuși încredere că Guvernul  îi va asigura cu lemne.