Pe rețelele de socializare este intens promovat mesajul că purtatul îndelungat al măștilor ar provoca hipoxie și poate dăuna creierului, aparatului respirator sau poate provoca leșinul.
Ce spune Organizația Mondială a Sănătății, dar și opiniile medicilor moldoveni despre aceste afirmații?
În contextul pandemiei de coronavirus, condiția obligatorie de a purta măști de protecție, în special în spațiile închise, a stârnit reacții contradictorii în societate. Unii susțin că utilizarea îndelungată a măștilor ar provoaca hipoxie (scăderea cantității de oxigen din țesuturi), alții însă menționează că acestea sunt doar speculații, masca este necesară și nicidecum nu împiedică irigarea creierului cu oxigen. Portalul Stopfals.md a discutat cu câțiva medici din Moldova care sunt nevoiți să poarte măști toată ziua, nu doar pe timpul pandemiei. Acești specialiști dezmint speculația că masca ar dăuna creierului sau organelor respiratorii și îndeamnă oamenii să respecte normele de protecție. Și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) demontează mitul că utilizarea îndelungată a măștilor medicale provoacă insuficiență de oxigen.
Pe rețelele de socializare au loc dezbateri aprinse la tema purtatului îndelungat al măștilor care ar provoca hipoxie sau leșin, în special la copii. Discuțiile s-au intensificat după ce Ministerul Educației a elaborat un set de recomandări pentru reluarea procesului de studii în instituțiile de învățământ de la 1 septembrie, inclusiv obligativitatea ca elevii să poarte în timpul orelor mănuși și măști.
Iar comentariul la această temă al pediatrului Mihai Stratulat la o emisiune a postului de televiziune Jurnal TV nu a făcut decât să amplifice speculațiile despre pericolul măștilor. În opinia lui Stratulat, purtarea măștilor de către copii în timpul orelor va duce la scăderea nivelului de oxigen în sânge: „Haideți să explicăm cum este când noi nu avem masca, cum respirăm noi. Deci, noi respirăm aer și degajăm CO2. Ce se întâmplă când noi avem permanent masca? Atunci noi facem hipocardie, crește concentrația de CO2 în sânge, se formează în sânge hipoxemie, scade concentrația de oxigen în sânge. Acest oxigen în concentrație mică ajunge mai puțin la organe și se formează hipoxie. Inclusiv, hipoxia creierului. Creierul unui școlar, de clasa 1-a, a 2-a, a 4-a sau a 5-a este în formare și are nevoie de oxigen în timpul orelor de studii. Și atunci, noi o să-i facem acestui copil o hipoxie. Inițial, mai acută, mai apoi, cronică și noi nu o să avem altceva decât copii care o să leșine în timpul orelor de învățământ sau o să ajungă acasă și n-o să mai poată face nimic”. Acest medic este împotriva purtării măștilor de către copii, însă promovează utilizarea măștilor de către adulți, în spațiile închise și aglomerate.
După emisiunea cu participarea pediatrului Stratulat, unele portaluri au publicat știri cu titluri panicarde că masca le poate provoca elevilor hipoxie sau chiar leșin.
Portalul Stopfals.md a contactat mai mulți medici cu întrebarea dacă purtatul îndelungat al măștilor poate dăuna creierului, aparatului respirator sau poate provoca leșinul.
Continuarea citiți în nr. 26 din 17 iulie 2020