Fals: În Norvegia „înfloreşte” pedofilia

Fals: În Norvegia „înfloreşte” pedofilia

867
DISTRIBUIȚI

Pe 17 martie 2016, politicianul pro-rus Oleg Topolniţki a postat pe site-ul formațiunii pe care o conduce, Vybor.md, un articol cu titlul „Iadul european: Violarea în masă a sugarilor în familiile norvegiene”.

Oleg Topolniţki, în prezent consilier municipal la Bălţi pe lista Partidului Socialiştilor, este liderul formaţiunii extra-parlamentare Partidul ruso-slavon din Moldova. Partidul a fost fondat în ajunul alegerilor din 30 noiembrie 2014, cu denumirea Mişcarea Populară pentru Uniunea Vamală. Topolniţki pledează pentru conferirea limbii ruse a statutului de limbă oficilă, denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană şi federalizarea ţării ca singura şansă pentru soluţionarea conflictului trasnistrean.

Vibor

Articolul despre Norvegia a fost preluat de pe unele site-uri ruseşti, fără a se menţiona acest lucru. Un material cu acelaşi titlu, conţinut şi fotografie a apărut pe portalul Russkaia vesna, care citează alt site – Newsland.com. Ultimul, la rândul său, face trimitere la un site din Belarus – Dal.by. Atât în prima sursă, cât şi în articolul ajuns pe portalul politicianului pro-rus de la Bălţi Oleg Topolniţki se spune că informaţia a fost luată de la postul public de televiziune din Norvegia NRK. Astfel, cititorilor li se spune că Norvegia a recunoscut oficial existenţa „infantofililor”. În materialul postat pe Vybor.md se spune că: „În Danemarca, Norvegia, Suedia, „infantofili” se numesc acei pedofili care preferă „distracţia” cu bebeluşi. Postul public norvegian NRK a anunţat că, potrivit serviciului de investigare a crimelor Kripos, în Norvegia „a înflorit infantofilia”. (…) Până acum fiind un subiect-tabu, această tradiţie sălbatică scandinavă de a viola copii până la vârsta de 2,5 ani nu mai poate fi ascunsă de mass-media norvegiene, deoarece a avut loc „scurgerea de informaţii”.

Este relatat cazul de la Drammen, când cinci maturi au fost condamnați pentru pedofilie, iar în concluzie se insistă că acest caz nu este unul singular şi că „numărul participanţilor la asemenea orgii este mult mai mare”. De asemenea, se afirmă că „mulţi copii din Norvegia sunt violaţi în familii de mamele lor, însă, de regulă, poliţia nu acordă atenţie acestor „distracţii norvegiene”.

Postul public norvegian NRK într-adevăr a difuzat mai multe materiale despre ancheta şi procesul în dosarul Drammen, din care rezultă că e unul dintre cele mai neordinare cazuri din jurisprudența naţională norvegiană. „E o istorie greu de înţeles şi care provoacă dezgust”, a comentat, de exemplu, jurnalista Benedikte Fjelly. „În urma investigațiilor psihiatrice, experții au ajuns la concluzia că patru dintre cei cinci acuzați sunt pedofili și au tulburări de personalitate”, se spune în unul din articolele publicate de postul public norvegian.

Într-adevăr, doi dintre maturii acuzaţi erau părinţii bebelușului abuzat sexual, ceea ce a atras atenţia jurnaliştilor şi a şocat publicul. Dar asta nu înseamnă că în Norvegia ar exista tradiţie de a face schimb de fii şi nepoţi pentru astfel de „distracţii”, cum se susţine în articolul preluat din presa rusă. De asemenea, în textele postului public de televiziune nu există mențiunea că în Norvegia ar fi „înflorit” fenomenul „infantofiliei”.

Responsabili de la Ambasada Norvegiei în România şi Republica Moldova, cu sediul de Bucureşti, nici nu au dorit să comenteze articolul de pe site-urile ruseşti, preluat de Oleg Topolniţki, deoarece „povestea e una nebunească”.

Abuzuri sexuale împotriva minorilor se înregistrează în multe ţări ale lumii. În Federaţia Rusă, de exemplu, numărul copiilor victime ale abuzurilor sexuale a crescut în anul 2014 cu 35,6%, conform declaraţiilor lui Pavel Astahov, avocat pentru drepturile copilului, citat de ziarul „Izvestia”. Datele ministerului rus al afacerilor interne arată că în ultimii ani, numărul copiilor victime ale abuzurilor sexuale în Rusia a crescut de opt ori ( în anul 2009 – 531 de cazuri, 2011 – 2552 cazuri, 2013 – 3998 cazuri, 2014 – 4298 cazuri).

Articolul a fost realizat în cadrul Campaniei media împotriva informaţiei false şi tendenţioase – STOP FALS!, desfăşurată de Asociaţia Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Asociația VIP a Telejurnaliștilor Independenți din Moldova (ATVJI).