Expertul internațional Katsuya KASAI s-a aflat într-o vizită de lucru în raionul Sângerei. Fiind expert internațional în cadrul Organizației pentru Dezvoltare Antreprenorială(ODA), el a avut drept scop al vizitei a se întâlni cu oamenii din mediul de afaceri din raion, antreprenori, cu reprezentanți ai Întreprinderilor Mici și Mijlocii pentru a le oferi consultanță.

În vizita sa de lucru la Sângerei expertul internațional a fost însoțit de președintele raionului Cristian CAINARIAN și de administratorul Incubatorului de Afaceri Igor MUNTEANU. Deși expertul era însoțit de traducătoare, el a comunicat în limba engleză cu ambii însoțitori. Una dintre vizite a întreprins-o la primăria orașului Sângerei. A comunicat cu echipa primăriei și primarul Arcadie COVALIOV, a exprimat uimire pentru proiectele pe care le implementează primăria urmare transformă urbea într-un centru cu adevărat european.
În Incubatorul de Afaceri a fost cointeresat să discute și să ofere consultanță rezidenților de aici care au afaceri inițiate și care le dezvoltă mai departe. Un popas a făcut în cabinetul stomatologic , unde a discutat cu medicul de aici și i-a plăcut serviciile pe care le prestează și felul cum este înzestrat cu echipament modern. Pe antreprenoarea Svetlana GARBUZ a salutat –o în limba română. Ea coace pâine, plăcinte și alte produse de patiserie. Întrebată de expert cu ce probleme se confruntă și de ce ajutor ar avea nevoie antreprenoarea ea a mărturisit ce ere pe suflet„ Am lucrat cu trei cuptoare, două s-au defectat. Lucrăm doar cu un cuptor și este dificil. Datorită ODA am câștigat un proiect, urmare a căruia așteptăm să primim un cuptor nou care costă 12 mii EURO, sprijin oferit de ODM. Cuptorul este pe drum către noi, îl așteptăm din Italia.” Problema mai gravă cu care se confruntă antrenoarea este alta, cu care s-a adresat mai mult către președintele raionului. Producția coaptă, pâine, colaci, plăcinte și celelalte produse ea le propune la vânzare în piață, cât și îndeplinește condițiile contractele încheiate cu Azilul de bătrâni din Drăgănești, cu instituții educaționale, din Rădoaia, Iezărenii Vechi, Liceul„ Mihai Eminescu” și altele.„Dar au venit„ bălțănii” și ne-au înlăturat, reproșându-ne că ei de acum încolo vor asigura azilul, cât și alte instituții sociale și de învățământ cu produse de patiserie patiserie și pe noi ne-au înlăturat nu știm din care motive, s-a indignat cu durere antreprenoarea și a apelat după ajutor la administrația raionului, dar și a Incubatorului de Afaceri. Antreprenoare a mărturisit expertului că este sigură că va fi ajutată să-și reia înapoi activitatea sa deplină și că nimeni din afara raionului nu au cum să calce în picioare antreprenorilor locali care și așa o duc greu, dar se lupă pentru prosperare.
Vizita expertului japonez Katsuya KASAI a continuat în teritoriul Pepeni, la antreprenorul Vasile MAXIAN., inițiatorul brandului și administratorul fermei familiei MAXIAN. Potrivit antreprenorului „ oaspeții au descoperit la noi un model integral de afacere și acesta i-a impresionat și le-a trezit interesul. De la producerea materiei prime-la comercializarea produselor proprii. Discuțiile noastre s-au axat și pe extinderea afacerii, cu acest pe calitate, sustenabilitate și inovație. Expertul s-a interesat și de planurile noastre de dezvoltare. Este bine când te poți consulta cu asemenea expert. Un cap este bun, dar două și mai bine gândesc se spune în popor. Când un asemenea expert internațional îți spune că este bine ceea ce faci, cum gestionezi afacerea , parcă mai tare te întărește în ceea ce tu parcă ești sigur că faci, cum administrezi, cum îți asiguri vânzarea și profitul”, a relatat antreprenorul MAXIAN.
Așa crede și alt antreprenor, producătorul de prune uscate, Constantin VRABIE. Și el a deschis ușa întreprinderii pentru expertul internațional japonez și pentru echipa din raion care l-a însoțit. Directorul SRL „PRUNDELIA” din localitatea Grigorești a prezentat expertului activitatea . Cultivă legume și prune. Prunele le usucă pe loc, asigură procesul de uscare în uscătoria proprie. Discuțiile s-au axat pe extinderea capacităților de producție și optimizarea proceselor tehnologice. Se face acesta cu scopul producția locală să fie mai competitivă pe piață.
Atât antreprenorii, cât și conducerea raionului, a Incubatorului de Afaceri au rămas satisfăcuși de conlucrarea care au avut pe parcursul vizitei expertului internațional din cadrul ODA. Vor continua să promoveze un climat sănătos și prielnic în mediul de afaceri al raionului și vor colabora în continuare . Asemenea experți nu sunt delegați întâmplător în teritoriile Republicii Moldova. Ei ajută, inclusiv mediul de afaceri să fie cât mai bine pregătit de aderarea la Uniunea Europeană ,mai rapid și mai sigur.






