Sursa foto: Matei Udrea
Mai actual decât actual pentru toate timpurile, astăzi EMINESCU ne consolidează, cu imaginea sa de geniu, îndeosebi când lucrurile în societatea noastră s-au complicat. Așadar, să plecăm urechea și să-i auzim vocea poetului care răzbate ca un dangăt răsunător: „O, nu există crime,/ Căci toate, toate-s fapte-a unei gândiri pe dos,/ unei simțiri perverse…” Găsind cuvântul diplomatic pentru cuvântul „crimă”, poetul nu ezita să condamne mintea care nu are cuget.
Altfel cum s-ar face că electoratele parcă ar fi niște ploi torențiale, după a căror declanșare nu ne putem reveni de fiecare dată pentru că electoratul, prost dispus că nu are pensii, burse, salarii. Uită ce avem de făcut în primul rând, acțiuni ce ar viza curățirea drumului și mersul transformat în zbor, un zbor lin, dar cu o țintă anume, care ar fi înălțimea noastră în ochii lumii. Dar înălțarea din niște ambiții nesănătoase presupune o cădere bruscă, posibil fatală, după care ai putea să nu-ți mai revii, acest lucru vizându-i pe liderii formațiunilor politice care au intrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.
Pe piedestal trebuie să urci destoinic
Dat fiind că „În mărire afli gemenii căderii,” dar numai având demnitate ai putea evita posibila detronare rușinoasă pe care istoria n-o iartă.
Un om deștept întotdeauna a constituit o valoare pentru cei din jur. Unii conducători și guvernanți de la noi au acționat mereu conform principiului lui A. Lăpușneanu: „proști, dar mulți”.
Continuarea citiți în n.23 din 11 iunie 2021