Sorin Obreja din raionul Sângerei de paisprezece ani și-a petrecut vacanța de vară în Europa, împreună cu părinții. O parte din călătorie a constat în vizitarea vechilor catedrale. În fiecare catedrală băiatul vedea pe vitraliile masive portretele sfinților și ale ucenicilor.
A fost foarte impresionat să stea în aceste săli mari și să privească prin frumoasele ferestre de sticlă pictată. La întoarcere l-am întrebat ce i-a plăcut la bisericile mari din Europa. El s-a gândit câteva clipe și a zis: „Mi-a plăcut sentimentul copleșitor al măreției lui Dumnezeu. Mi-a plăcut și sfinții.” „Dar ce este un sfânt?” l-am întrebat. Mintea băiatului s-a întors la minunatele vitralii și a răspuns: „Un sfânt este un om prin care lumina strălucește.”
Cu regret, astăzi la o mulțime de oameni viața li se pare întunecată de atâtea probleme (materiale, familiale, politice etc.) Și asta în ciuda faptului că Lumina, sub diferitele ei forme, ne este atât de aproape, de accesibilă: electricitate, cunoaștere, religie… De exemplu, văzut noaptea din satelit, pământul apare ca un ocean de lumină, îndeosebi orașele mari. Dar dacă privim cu atenție, tocmai aici întunericul este atât de dens.
Iisus ne vorbește, reamintindu-ne că El este Lumina. Lumina și viața. Pentru că Lumina generează viața biologică și spirituală. El a creat Lumina de la bun început și o poate recrea în viața noastră. El ne invită să trăim în lumină, în curățenie, sfințenie.
Ce-i de făcut? Să urmăm sursa luminii la fel ca ucenicii, ca sfinții, și vom fi, la rândul nostru, lumini. Nu vom orbecăi și vom preveni și poticnirea altora în obscuritate. Lăsând să treacă prin noi Lumina, vom străluci, și nu doar în bisericile noastre.