Exact acum un an satul Ciulucani l-a petrecut pe ultimul drum pe jurnalistul și scriitorul Efim Josanu. O mare de săteni de diferite vârste au întâmpinat corpul neînsufleţit al ilustrului lor consătean, ultima dorinţă a căruia a fost să fie înhumat la baştină, Verii lui au deschis ușile microbuzului în care se afla sicriul acoperit cu drapelul olimpic și drapelul de stat al Republicii Moldova. Anticipând evenimentele remarc că comunitatea a făcut multe pentru eternizarea memoriei sale. Astfel înainte de Anul Nou la gimnaziul din localitate a avut loc o festivitate de conferire a numelul lui Efim Josanu instituției respective unde au participat colegi, prieteni și săteni. Placa comemorativă a fost dezvelită de către George Josanu, fiul jurnalistului. Iar după festivitate direcția gimnaziului ne-a organizat o întâlnire unde noi cei care l-am cunoscut ne-am depănat amintirile despre acest om extraordinar viața căruia a marcat istoria jurnalisticii naționale și a mișcării olimpice din Republica Moldova.
Întotdeauna a fost cu gândul la baştină
Ion Corman, profesor de cultură fizică şi sport, care-l cunoștea pe Efim Josanu de mic copil, avea să-mi spună că acesta întotdeauna i-a invidiat pe profesorul său și pe Andrei Cibotaru, pedagog și ex-primar, că și-au legat destinul de baștină, iar el a plecat de aici, fiindcă, precum zicea, avea de îndeplinit o altă misiune.
”Dar când venea pe acasă, Efim neapărat se întâlnea cu sătenii. Organiza diverse competiţii sportive, iar performanța lui la aruncarea suliței nu a fost depășită de nimeni dintre consăteni”, îmi spunea profesorul.
Ion Corman a amintit de cartea lui Efim ”Cărările care ne cheamă acasă”, scrisă acum 12 ani şi dedicată sătenilor săi, dar și unor somități din raionul Telenești, pe care, alături de alte cărţi, le-a donat bibliotecilor din raion:
”Pentru el ”acasă” însemna chemarea pe care o striga în permanență înainte de a pleca din sat. Baştinei i-a dedicat şi versurile: “E toamnă iar. / Sub mantie aurie / Tresare firul ierbii înfiorat de vânt, / De asupra Ciulucanilor trec șiruri în solie, / Nori rătăciți în spațiu, încărunțiți de timp…”.
Fondator al jurnalismului sportiv
Efim Josanu este unul din fondatorii jurnalismului sportiv în Republca Moldova. În sat nu au uitat când el, după absolvirea Colegiului Republican de Educație Fizică și Sport, a lucrat un timp aici metodist pentru activitatea sportivă și a reușit să-l convingă pe Tudor Mardari, președintele colhozului, să procure pentru echipa de fotbal a gospodăriei un televizor cu ecran mare, ca fotbaliștii să privească meciurile din cadrul turneielor naționale și internaționale şi să-şi perfecţioneze măestria.
Continuarea citiți în n.5 din 28 ianuarie 2022