DISTRIBUIȚI

Atunci când cineva are nevoie de ajutor noi, ne uităm sceptic, cu îndoială, gândindu-ne: „ …nu este iar vreo farsă? Oare nu vrea cineva să se îmbogățească?” Și ar avea dreptate, fiindcă în Moldova, în ultimele decenii, se întâmplă lucruri ieșite din comun la capitolele tâlhărie, escrocherie, minciună, care au favorizat și cel mai mare jaf al secolului – furtul miliardului. S-a furat de la stat și din banii contribuabililor. Cu concursul și cu participarea nemijlocită a structurilor statului de atunci.

Doi ani și ceva ne-am confruntat cu pandemia COVID-19. Pandemia a avut și câteva efecte negative indirecte asupra presei din Moldova, mai ales a celei locale. Ea a contribuit mult la povara financiară, acestea confruntându-se cu problema reducerii veniturilor. Veniturile din publicitate la ziarul ”Ecoul nostru”, cât și la majoritatea ziarelor s-a redus simțitor. ”Ecoul nostru” a avut dificultăți de livrare a ziarelor cititorilor săi în rezultatul suspendării activității serviciului poștal de livrare din cauza pandemiei COVID-19. Redacția a înregistrat cheltuieli suplimentare în legătură cu munca la distanță. Din cauza ineficiențelor muncii la distanță, a crescut și timpul mediu necesar pentru producerea materialelor media, aducând după sine și majorarea costurilor pentru forța de muncă și orele suplimentare de muncă. Așadar, ziarul nostru local a suportat și suportă în continuare cheltuieli suplimentare semnificative față de bugetul lor obișnuit. După câte suntem noi informați în măsurile de sprijin economic luate de stat în legătură cu COVID-19 presa locală independentă ni se pare că nu se regăsește, rămânând în continuare cu noile constrângeri financiare nesoluționate.
La toate acestea , avem războiul din Ucraina, care durează de la 24 februarie curent. Nu au ieșit bine din criza sanitară totală și au intrat în criza afectată de război . Anul acesta, publicitatea s-a îngustat foarte mult. Dacă statul nu contribuie prin a susține presa locală independentă, sunt convins că noi, băștinașii acestui raion, cei de acasă și cei din diasporă trebuie să contribuim fiecare în măsura posibilităților pentru a susține ziarul ”Ecoul nostru”, pentru a nu dispare de pe piața media. Or, pe termen lung, Republica Moldova va fi greu afectată economic de războiul din Ucraina. Prețurile cresc de la o zi la alta, majorările vor continua, ținând cont de situația tensionată. Iar evoluția prețurilor nu ține doar de contextul războiului ruso-ucrainean ci și de alte argumente de ordin extern.

https://services.posta.md/abonarea2022?fbclid=IwAR2IKhvcxmSrm2eOcnheyXal78M6A6R2ii1eOtev3vS7S7I-rPGsKhgz6AY#/publication/4

Continuarea citiți în n.26 din 17 iunie 2022