E timpul să-i taxăm pe fiecare după merit

E timpul să-i taxăm pe fiecare după merit

7
DISTRIBUIȚI

Este în plină forfotă desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 noiembrie. Cu toate noutățile ei, esențialul rămâne același: cine va alege untul, cine va smântâni ulcioarele și cui îi va reveni să mulgă văcuțele. Nouă, celor mulți, cărora astăzi ne aparține decizia, mult mi-i teamă că din nou ne-a  reveni ceea ce vom râni din poiată. Deci, totul va depinde de acele persoane pentru care ne vom da votul.

Și din nou întrebarea: cine este demn de încrederea noastră? Unii actori electorali ne îndeamnă spre răsărit, alții spre asfințit, unii ne mângâie cu drumuri, alții cu magazine sociale – toți acum cu acte de binefacere, concrete, cu dulciuri și alte produse la pachet  și încă unul Dumnezeu știe care și ce va mai inventa.

Ca totdeauna se murdăresc unii pe alții, se amenință, scriu petiții, dar important e ca toate nelegiuirile, ca și miliardele furate, precum și pedepsirea celor ce au responsabilitatea pentru fraude rămân nerealizabile. Ba mai mult: toată bătălia este pentru a evita răspunderea. Și când oare noi, cei mulți, ne-om învăța minte, să deosebim dreptatea de minciună și hoții de oameni cinstiți? În convorbirile cu mai multe persoane am simțit o dezorientare mai mare ca oricând. Nu sunt eu în drept să prescriu rețete, fiecare trebuie să aibă capul său, dar un lucru îl știu exact: ar fi timpul să-i taxăm pe fiecare după merit. Ai furat – locul tău e în altă parte, nu la conducere, n-ai fost stăpân, n-ai putut apăra bunul nostru – nu ne mai meriți încrederea.