E frumos acel loc, unde îi ai pe cei dragi alături

E frumos acel loc, unde îi ai pe cei dragi alături

116
DISTRIBUIȚI
În poză: Adil MAMMEDOV

În ultima perioadă țara noastră găzduieşte tot mai mulţi cetăţeni străini. Datele arată că, majoritatea dintre cei care aleg să treacă cu traiul la noi, sunt bărbaţi. Aici, deprind cu ușurință traiul moldovenilor, asimilează tradițiile, obiceiurile noastre, mulți îşi întemeiază o familie, dezvoltă o afacere.

Cetăţenii străini aleg Moldova pentru că este o ţară liniştită, cu climă blândă și oameni ospitalieri. Aceste lucruri ni le-a mărturisit și Adil MAMMEDOV, originar din Azerbaidjan, care s-a stabilit cu traiul în orașul nostru acum zece ani şi a rămas aici de dragul familiei și a afacerii care o dezvoltă. S-a cunoscut cu soția în orașul lui de baștină – Bacu, acolo și-au legalizat familia, au hotărât însă să conviețuiască la baștina ei. „Nu ar fi corect să spunem că anume locul ales pentru trai este cel mai important în viață. Cred că acolo unde-ți e familia, acolo trebuie să fii și tu. Deci, e frumos acel loc, unde îi ai pe cei dragi alături”, ne-a spus Adil. El zice că nu s-a gândit niciodată să se întoarcă în ţara sa şi se bucură de viaţă alături de cei care îi sunt mereu sprijin: familia, noii prieteni de aici din Sângerei. Și cum este adeptul unei vieți active, în timp a reușit să-și deschidă și o afacere, unde nu doar desfășoară servicii de comerț, de frizerie şi frumuseţe, dar oferă și noi locuri de muncă pentru sângereieni. Adil spune că nu e nimic dificil și că în orice societate care te acceptă frumos, poți trăi în armonie. Întrebat dacă pe parcursul acestui deceniu de când se află pe teritoriul țării noastre a avut vre-un caz de discriminare, el a negat: „Ba din contra, moldovenii mi-au acceptat naționalitatea, limba, iar cei mai indulgenți, mi -au devenit prieteni, iar când avem posibilitate să ne întâlnim mereu sunt supus unui test( zâmbește), ca să povestesc cum e în Azerbaidjan.” A reușit să-și creeze o impresie bună despre neamul nostru din primele zile de când se află aici, și nu și-a schimbat-o în timp: „Sunteți oameni muncitori, cu răbdare multă, sunteți niște luptători! De la acest popor ai ce învăța. Mă fascinează toate tradițiile de sărbători de aici, obiceiurile cele mai vechi. Încerc să sădesc aceste minunate lucruri în intelectul fiicei mele Adelia. Sunteți un popor bogat spiritual, iar asta contează mult.”
Potrivit statisticelor, cei mai mulţi imigranţi care aleg Moldova provin din Federația Rusă, Ucraina, Israel, România, Turcia, dar şi din SUA, Italia, India, Azerbaidjan şi Germania. Majoritatea străinilor sunt documentaţi cu permis de şedere pe teritoriul Republicii Moldova.