DISTRIBUIȚI

Anual la data de 27 martie, actorii din întreaga lume sărbătoresc Ziua Mondială a Teatrului, în vederea conștientizării valorii teatrului în toate formele și totodată pentru promovarea activității teatrale din întreaga lume. Unul dintre promotorii acestei arte în raionul Sângerei este Petru Pietraru.

S-a născut la 6 iunie 1961 în satul Răzălăi, r-nul Sângerei. În 1968-1978, studiază la școala primară din s. Răzălăi, apoi la școala medie generală din s. Pepeni. După serviciul militar între 1983-1987, studiază la Institutul Moldovenesc de Stat al Artelor din orașul Chișinău. Între anii 1987- 1997, a fost Director al Casei de Cultură „Pepeni”, iar din 1990 este regizor al teatrului popular cu titlu model „Amintiri”. A predat disciplina de Artă Teatrală în clasa cu profil estetic, la Liceul Teoretic „Alexandru Agapie” din comuna Pepeni, în perioada 1997- 2000. Menține și alte funcții în domeniul de învățământ în perioada 1987-2019, fără să întrerupă activitatea teatrală. Mai multe detalii despre studiile sale și activitatea de la moment, aflăm în interviul ce urmează.

– Cine v-a îndrumat în formarea Dvs. educațională?
Clar că profesorii. Profesoara mă punea să învăț poezii, să conduc programe cât privește profesia mea de la moment, eram implicat la școală, după la Casa de Cultură, dar totodată și părinții. Tata știa carte, dar mama nu, dar se vede că pofta și dragostea asta de artă, ei mi-au transmis-o. Toți frații, surorile, biblioteca, „Teatru la microfon” acestea cred că au influiențat cel mai mult la dezvoltarea mea .

– Ați avut personalități care v-au influențat formarea? Ați avut niște modele în viață?
Da aveam, dar nu știam că ele ne influențează și trebuie să facem ca ei. Ne plăcea foarte mult Eugeniu Ureche, Arcadie Plăcintă, Urschi, mai mult Dumitru Fusu, Valentina Izbesciuc, Domnica Darienco, Valeriu Cupcea, Ion Șcurea, Vitalie Rusu, noi îi știam pe toți și anume de la ei învățam. La facultate știu că noi făceam exact ca ei, și cred că au influențat mult asupra formării noastre.

– Care au fost motivele pentru care ați pledat pentru continuarea studiilor superioare în acest domeniu?
Atunci am zis că dacă o să trec concursul de admitere la facultate eu o să mă fac regizor, dacă nu eu vin înapoi, dar Dumnezeu mi-a arătat unde trebuie să mă duc și ce să fac, și am plecat la facultate, m-am dus acolo sigur că nu o să fiu admis și revin acasă. Seara am fost chemați toți și ne-a explicat că doar cei care vor primi o foaie de examinare sunt admiși, restul să mai încerce la anul viitor. Din fericire și eu m-am numărat printre cei admiși, iar acest lucru a fost ca o ridicare pentru mine care mi-a dat atât imbold, și iată-mă astăzi în calitate de regizor.

Continuarea citiți în n.14 din 25 martie 2022