Două grădinițe din Ratuș au avut factură Zero pe parcursul...

   Două grădinițe din Ratuș au avut factură Zero pe parcursul anului trecu

28
DISTRIBUIȚI

Încă două sisteme fotovoltaice instalate  la două grădinițe de copii  din comuna Ratuș, raionul Telenești  au primit  factură Zero  la energie electrică  pentru anul care a trecut aceasta datorându-se unui proiect temerar implementat în colaborare cu Fondul de Inovații Sociale din Moldova și cu suport financiar extern. După cum ne-a informat Dumitru Roșcovanu,  președintele AO Fondul de Inovații Sociale din Moldova  productivitatea de energie electrică per obiect a fost de  circa 6.5 MWh la grădinița din Mândra și  și 7,75 MWh  la grădinița din Ratuș. Adică s-au produs per total  13,75 MWh fiind obținute economii în sumă de circa 35 000 lei.

Dumitru Roșcovanu  a mai precizat că  s-au mai obținut  reduceri  de CO2  în sumă de  12 tone, un echivalent de cărbune  substituit de 4.8 Tone, totodată s-au substituit  652  copaci plantați.

Tudor Țurcanu, primarul de  Ratuș ne-a relatat la rândul său  că  proiectul a fost cofinanțat de către Rotary Club din Dusseldorf- Pempelfort din Germania iar  proiectul a fost implementat de către Fondul de Inovații Sociale  din Moldova:

,,La început am fost sceptic dar repede m-am convins că  aceste  tehnologii  de generare a electricității  pur și simplu cuceresc lumea. Plăteam câte 8000  lei lunar facturi la electricitate, acum aceste sume le putem lesne  redirecționa pentru implementarea altor proiecte de infrastructură”, ne relatează  Tudor Țurcanu.

Primarul a mai precizat că  următorul proiect din cadrul Programului ,,Satul European” estimat la 5 milioane lui presupune reparația acoperișului Gimnaziului din localitate cu instalarea panourilor fotovoltaice și a unui sistem termic performant.

Remarcăm că primarul de Ratuș este unul cu cele mai multe proiecte implementate în ultimii ani  în raionul Telenești  între acestea rețele de apă, drumuri renovate, și rețele de iluminare stradală.

Dumitru Roșcovanu a mai precizat că în ultimii trei ani s-au implementat mai multe proiecte cu panouri fotovoltaice:

,,În vara 2021 am montat 3 sisteme fotovoltaice (40 kWp cumulativ) la grădinița, gimnaziul și primăria din  Feștelița, care, până în ziua de azi au generat sumar minim 81 MWh, economisind minimum  240 mii MDL în bugetul local și asigurând factura ZERO pentru curent.  În vara 2022 am montat 2 sisteme similare  (10 kWp cumulativ) la grădinițele din Ratuș și Mîndra (Telenești).

În vara anului trecut am instalat  sisteme panouri voltaice la gimnaziul, liceul, spitalul, muzeul și grădinița din Telenești (165 kWp) plus Centrul de sănătate din  Căzănești (Telenești), cu suportul exclusiv al donatorilor străini și băștinașilor or. Telenești.

Dumitru Roșcovanu ne-a mai relatat că mai bine de 1 an a propus reprezentanților de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova să dezvoltam un Program National (cu finanțarea de la partenerii de dezvoltare plus contribuția APL) referitoare la dotarea a 1 000  grădinițe din Țară cu sisteme fotovoltaice de cca 20 kWp fiecare, care ar fi generat 24 000 MWh/an și ar fi economisit în bugetul public local minim 72 mln MDL/an. ,,Din păcate nu am fost deocamdată auzit. Adică  demersurile noastre cu solicitarea suportului din partea Guvernului au rămas fără răspuns”,a comentat situația Dumitru Roșcovan.